Närmare 30000 hyllade Frölunda på Götaplatsen

”Man går runt i ett lyckorus”

Foto: SCANPIX
Guldhjältarna hyllade. Dagen efter SM-guldet tog ”hela" Göteborg emot sina hjältar på Götaplatsen.
HOCKEY

Det var lite småkallt i luften och regnet låg på lut.

Ändå hade närmare 30000 göteborgare tagit sig till Götaplatsen på tisdagskvällen för att hylla sina guldhjältar.

Frölunda, som många kallat Sveriges bästa ishockeylag genom tiderna, hade kvällen innan fört guldet tillbaka till Göteborg.

Förra gången Frölunda stod på Konserthusets balkong hade fansen fått vänta 38 år på att få fira ett svenskt mästerskap. Denna gång hade de bara behövt vänta i två år.

Strax före klockan sex rullade den öppna guldfärgade dubbeldäckaren med spelartruppen upp vid Götaplatsen. Många hade sprungit vid sidan av bussen hela vägen från Scandinavium och upp längs Avenyn. På en storbildsskärm kunde de som redan samlats runt Poseidon följa bussens väg.

Festandet började redan direkt efter matchen när många samlades på Götaplatsen och sjöng och sköt iväg raketer.

Ett par timmar före tisdagens guldfirande började folk samlas vid fontänen mitt på Götaplatsen. På storbildsteven visades bilder från den avgörande finalmatchen. När bilderna på Niklas Anderssons avgörande skott visades, knappt tre minuter in på förlängningen, steg jublet mot skyn.

Puffade cigarr

Strax efter klockan sex började presentationen av spelarna som en efter en steg ut på balkongen. Det blev drygt en halvtimmes klang- och jubelföreställning.

I väntan på att ta steget ut på balkongen stod spelarna i Konserthusets foajé och puffade på stora cigarrer. Att de inte är storrökare märktes. Många hade svårt att hålla glöden uppe.

– Det är inte varje dag man röker cigarr, men det var märkligt svårt att få fyr på den här, sade målvaktshjälten Henrik Lundqvist.

Daniel Alfredsson som anslöt till laget i januari var mycket förväntansfull innan han fick gå ut och ta emot fansens jubel.

– Det är svårt att föreställa sig hur det blir. Men de som var med förra gången säger att det är enormt.

Efteråt sade han:

– Det var helt enormt.

Osäker inför VM

Daniel har ännu inte bestämt sig för hur det blir med VM i Österrike – spel eller inte.

– Nej, jag har inte tänkt på detta ännu. Jag tar beslutet i slutet av veckan.

– Men, VM-fönstret är inte stängt, sade han och såg lite lurig ut.

Niklas Andersson som avgjorde finalen med sitt mål i början av förlängningen var mycket ödmjuk när han stod på balkongen.

– Att det var jag som avgjorde blev nästa lite för mycket för mig. Jag vill helst vara lite i bakgrunden.

Förra gången Frölunda firade SM-guld på samma balkong sade Tomi Kallio att han älskade Göteborg. Den här gången sade han att han fortfarande älskar Göteborg – till och med ännu mer och möttes av ett rungande jubel.

Två timmars sömn

Kvällens största jubel sparades ändå till spelaren som presenterades sist av alla – göteborgarnas specielle favorit Henrik Lundqvist. Henrik har under slutspelet radat upp stormatch efter stormatch och hållit nollan sex gånger under slutspelet, vilket är rekord. Han har på 14 slutspelsmatcher bara släppt in 15 mål.

– Spelet har stämt otroligt bra för mig.

Redan på natten efter guldmatchen sökte sig spelarna ut på stan för att fira. Och firade gjorde man långt fram på morgonen.

– Jag tror att jag bara sovit två timmar, sade Henrik Lundqvist.

Direkt efter hyllningarna på Götaplatsen fortsatte Frölunda till restaurang Valand för guldmiddag och ännu mer festande.

– Festen lär nog pågå ett par dagar till, sade Henrik Lundqvist. Men det blir nog inga problem med att orka med. Man går ju omkring i ett lyckorus.

Leif Brändström/TT