Mer än en tredjedel – en katastrofal siffra

HOCKEY

36 procent av svenska folket tycker att spelarna – som nobbar Tre Kronor – är svikare.

Det handlar om en djup förtroendekris.

Varför ska fansen bry sig om VM när inte ens spelarna själva gör det?

Frågan är berättigad.

Sveriges – en gång – folkkäraste landslag har hamnat i fokus för en svekdebatt. Sportbladets Sifo-undersökning visar att 36 procent av de tillfrågade tycker att spelarna – som tackat nej till VM i Wien – sviker ett förtroende de fått.

36 procent, säger ni?

Visst, siffran låter kanske inte så katastrofal, men det är faktiskt exakt vad den är.

Det är mer än en tredjedel av de tillfrågade i undersökningen.

Det handlar om folkets röst.

Det handlar – ska man komma ihåg – inte bara om hockeyintresserade personer och då inställer sig frågan snabbt: hur hög hade siffran varit om man uteslutande ringt folk med ett genuint intresse för sporten?

Nej, det sistnämnda vågar man knappt tänka på.

Farligt för hockeyintresset

Varningsklockorna har ringt ett bra tag på svenska ishockeyförbundets kansli i Stockholm och nu börjar oväsendet bli rent hälsovådligt.

Juniorerna misslyckas, Tre Kronor misslyckas och i tider då spelarna borde sluta upp för sitt landslag – och knyta nävarna – gör de tvärtom och vänder nye förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson ryggen.

Vilka signaler sänder det ut egentligen?

Okej, för dagens spelare har det ingen som helst betydelse, kanske inte heller för de mest inbitna hockeynördarna – som ändå alltid bänkar sig för att följa Tre Kronor – men svekdebatten är definitivt inte bra för hockeyintresset i framtiden.

36 procent, det är ingenting man bara viftar bort i hastigheten.

Varför ska dagens ungdomar se VM som någonting viktigt – och ärofullt – när inte ens deras stora idoler gör det?

22 spelare har hittills tackat nej till VM i Wien och många av dem har också fullgoda skäl att göra det, men det finns spelare vars tungor är riktigt svarta.

Det är jag helt övertygad om.

Jag har skrivit det förr och jag gör det igen: Det är dags för förbundet att börja ställa krav på spelarna och stänga av dem som nobbar Tre Kronor utan att ha en fullgod förklaring.

Något annat sätt att få upp förtroendet för landslaget finns inte.

Tur att Affe är med

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson säger att bara fem spelare av dem som tackat nej hade varit aktuella för VM, men tar man bara en titt på backbesättningen kan åtminstone jag hitta fyra-fem namn som skulle vara givna i laget.

Sedan finns ju spelare som Foppa, Sudden och Fredrik Modin?

Alltså, det där med fem köper jag inte.

Frölundas guldhjälte Daniel Alfredsson har – tack och lov – sagt ja och han kan bli skillnaden mellan succé och fiasko i Wien.

Affe blir Sveriges enda superstjärna i VM och för att få ut max av hans kapacitet tycker jag att Bengt-Åke Gustafsson omedelbart borde göra honom till lagkapten. Jörgen Jönsson är en väldigt duktig ledare, men jag tror att det skulle betyda oerhört mycket för Daniel Alfredsson om han fick känna det förtroendet från ledningen.

I landslaget har Affe alltid fått stå i skuggan av Peter Forsberg och Mats Sundin, men nu har han chansen att visa vilken stor spelare – och ledare – han egentligen är.

Ge honom förutsättningarna.

Då betalar han garanterat tillbaka.

Och kanske, kanske kan Tre Kronor med Affe som frontfigur återupprätta lite av Tre Kronors förlorade förtroende hos folket.

Patrik Thornéus