”Sköts som ett pojklag”

Johansson och Dahlén om krisen: Tre Kronor behöver mer resurser

HOCKEY

Förre förbundskaptenen Ulf Dahlén tror att många av VM-avhoppen beror på brister i landslagsorganisation.

Han får medhåll av schweizproffset Andreas Johansson.

– Tre Kronor får inte skötas som ett pojklag. Det måste omedelbart till mer resurser, säger han.

I går publicerade Sportbladet en Sifo-undersökning, där 36 procent av de tillfrågade tycker att spelarna – som nobbar VM i Wien i vår – är svikare.

Ulf Dahlén tycker att de aktiva får oförtjänt mycket kritik medan förbundet klarar sig helt utan anmärkning.

Världsklass

– Jag brukar säga att ska man kräva världsklass av en spelarna måste också organisationen hålla världsklass. Det gör den inte idag, säger Ulf Dahlén.

Och fortsätter:

– Men du kan aldrig få en spelare att offentligt gå ut och kritisera landslagsorganisationen. Alla är väldigt rädda för att stöta sig med förbundet och därför gömmer sig många bakom olika bortförklaringar när de tackar nej.

Men landslagsveteranen Andreas Johansson – som tvingats lämna återbud till VM på grund av en dokumenterad knäskada – kan inte längre hålla tyst.

– Jag älskar att spela i Tre Kronor och skulle aldrig ha tackat nej om jag inte varit skadad. Men jag håller med om det Dahlén säger. Det finns saker man måste förbättra i organisationen för att göra Tre Kronor mer attraktivt för spelarna, säger Andreas Johansson.

– Att spela i landslaget ska vara någonting väldigt fint, men så är det inte längre. Vad beror det på? Utvecklingen är skrämmande, tycker jag.

Negativ trend

Andreas Johansson vill inte gå in på några enskilda brister i organisationen.

– Det är många små saker som tillsammans blir någonting stort.

Han säger att det handlar om helheten kring Tre Kronor.

– Jag tycker att folket på förbundet måste svälja sin prestige och ta in alla tillgängliga resurser för att vända den negativa trenden, säger han.

– Mitt förslag är att förbundet ringer killar som Ulf Dahlén, Calle Johansson, Håkan Loob, Jonas Bergqvist, Tomas Steen, Mats Näslund? Ja, samlar alla till ett stormöte under en helg och bara pratar om landslagets framtid.

Ulf Dahlén är inne på samma linje.

– Trivs spelarna i landslaget ställer de också upp, det är min fasta övertygelse.

Han säger att spelarna är vana vid en viss proffsighet i sina respektive klubblag.

Akut läge

– I dag drivs elitserielagen på ett mer organiserat sätt än landslaget och då ska vi inte ens prata om NHL-klubbarna? Tre Kronor måste också som ett företag.

– Det är ju inte meningen att man gör ett nerköp när man blir uttagen till det absolut mest prestigefyllda laget som finns, nämligen landslaget.

Andreas Johansson tror att det finns en framtid för Tre Kronor, men att förändringarna måste komma nu och inte om några år.

– Läget är akut. Vi måste tillsammans bygga landslaget till någonting fint igen. Hur många generationer är vi inte på väg att tappa? säger han.

Ulf Dahlén fortsätter:

– Laget som nu åker till VM kan mycket väl vinna guld, men vi får inte låta oss luras av det.

– Nej, landslagsproblemet finns där oavsett vad som händer i Wien och vi måste lösa det.

Bristerna i organisationen

Sportbladets Patrik Thornéus har genom att prata med spelare och ledare kring Tre Kronor försökt kartlägga vad som brister i landslagsorganisationen. Här är några av de gemensamma punkterna som kommit fram i samtalen:

Patrik Thorneus

ARTIKELN HANDLAR OM