”Nya” Ryssland - en guldkandidat i VM

Gustafsson: De var ruggigt bra

HOCKEY

Den förra hockeystormakten Ryssland har inte vunnit VM-guld sedan 1993.

I Österrike om en vecka kan det vara dags igen.

Det ”nya” landslaget imponerar.

– Det var längesedan jag såg ett så starkt ryskt landslag, i alla fall med ett sånt engagemang som det här laget visar, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Ryssland följde upp 2–1-segern i Euro Hockey Tour-finalen i Globen i fredags med en övertygande 5–2-vinst i Moskva i dag.

Ett välkomponerat lag med en mix av veteraner som Alexej Jasjin och Viktor Kozlov, etablerade stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk, och framtidsnamn som Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin imponerar.

– De är starka defensivt, och offensivt...ja, där har de ju hur mycket som helst, säger Bengt-Åke Gustafsson till TT.

Tre Kronor – utan förkylde Henrik ”Zäta” Zetterberg och lårskadade Jonathan Hedström – presterade inte alls någon dålig hockey, men besegrades ändå med klara 5–2.

Efter 12.04 i den andra perioden kopplade ryssarna greppet ordentligt genom ett mycket vackert solomål signerat Alexander Ovetjkin. 19-åringen lurade defensivt arbetande Mikael Samuelsson, höll undan för Henrik Sedin och avslutade snyggt genom att lyfta in 4–2-målet i krysset bakom Johan ”Honken” Holmqvist.

1.46 in i tredje avgjordes finalen när Alexander Siomin drog in 5–2.

Nu nämns Ryssland som en av huvudfavoriterna till VM-guldet i Österrike som startar om en vecka. Bengt-Åke Gustafsson reste hem med mycket att fundera över.

– De var ruggigt bra...

Anders Burström