Bengt-Åke imponerad: Jag har inte sett Ryssland så bra sedan 80-talet

HOCKEY

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson är mycket imponerad över Rysslands spel.

- Jag har inte sett laget spela så bra hockey sedan början på 80-talet, säger han till Sportbladet.

Foto: PRESSENS BILD
SVETTIGT, HONKEN Den svenske målvakten Johan Holmqvist hade det jobbigt i matchen mot Ryssland. Han fick ge sig fem gånger när Ryssland stundtals lekte i Tre Kronors zon.

I två matcher har Ryssland visat klass mot Tre Kronor och i går - i Moskva - var det klasskillnad mellan lagen.

Sverige ledde med 1-0 och 2-1, men när Ryssland satte fart var Tre Kronor chanslöst och 2-5 var smickrande siffror - sett med blågula ögon.

- Vi har mött ett otroligt bra ryskt lag. Det var faktiskt lite som på den gamla Sovjet-tiden, säger Bengt-Åke Gustafsson.

"Har fått ihop ett lag"

Ryssland har haft svårt att nå framgång de senaste åren - trots att landet förfogar över många av världens bästa spelare.

Fram till början av 1990-talet var Sovjet en stormakt, men efter det ryska guldet i München 1993 tog det tvärstopp. Sammanhållningen har brustit.

- Av alla individualister har Ryssland inte fått ihop ett lag. Många har bara spelat för sig själva. Men nu är det definitivt annorlunda, säger Bengt-Åke Gustafsson.

- Plötsligt spelar Ryssland som ett lag.

Bengt-Åke tror att laget kan gå långt i VM, men säger samtidigt att han inte räds att möta Ryssland.

- Nej, helt oslagbart är laget inte. Vi har visat, framförallt i matchen i Stockholm, att vi kan hålla jämna steg med ryssarna. Sedan måste ju Ryssland också ha dåliga dagar ibland, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Rysk lekstuga

Det som imponerar mest är farten. Spelare som Alexej Jasjin, Ilja Kovaltjuk, Pavel Datsiuk och Alexander Ovetjkin hade stundtals lekstuga i Tre Kronors zon.

Svenska backarna hängde inte med. Inte forwardsen heller, för den delen.

Patrik Thornéus