Domen från svenska folket är hård

Patrik Thornéus: Nu måste alla inblandade agera

HOCKEY

Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder har fått ta skit från media, skit från sina klubbar och skit från sina bedragna flickvänner - förmodar jag.

Men frågan är om inte den här domen ändå är den allra hårdaste:

Den från svenska folket.

Sportbladets Sifo-undersökning visar att 31 procent av svenska folket tycker att sexskandalen under Sweden Hockey Games påverkat förtroendet för Tre Kronor negativt.

Det är allvarligt.

För en tid sedan presenterade Sportbladet en liknande Sifo-granskningar och då sa 36 procent av svenska folket att spelarna - som nobbar VM i Österrike - sviker sitt landslag.

Det är också allvarligt.

Två undersökningar, två lika alarmerande slutsatser:

Förtroendet för Tre Kronor och svensk ishockey vacklar.

Och det är inte speciellt konstigt.

Dyster säsong

Den här säsongen har varit ett enda långt mörker för Sveriges - åtminstone förr - folkkäraste idrott. Skandalerna har avlöst varandra. Förutom hotellnatten i Stockholm har rubrikerna i media handlat om kvinnomisshandel, Chad Hinz fängelsedom, busskapning och grov kvinnofridskränkning.

Bland annat.

Var tog plötsligen etiken och moralen vägen inom svensk ishockey?

Många barn och ungdomar ser mer upp till sina idoler än sina föräldrar och det gör att stjärnornas snedsteg i förlängningen blir betydligt allvarligare än smällen de själva - och de närmast drabbade - får ta.

Hockeyspelare kan inte stå över svensk lag, men ibland undrar man om alla inblandade riktigt förstår det.

Ja, ibland undrar man faktiskt om ens alla ledare gör det?

Stort ansvar på klubbarna

Någonstans har överflödet av pengar, folkets gunst och tron på sin egen odödlighet påverkat förståndet och hos många suddat ut gränsen för vad som är rätt och fel i samhället.

Att skylla enbart på spelarna är att göra det lite väl lätt för sig. Klubbarna har ett minst lika stor ansvar och här tror jag att resurserna måste sättas in för att undvika liknande skandaler i framtiden.

Tänk att du som 18-åring erbjuds ett kontrakt som ger dig tiotusentals kronor i månaden, fritt inträde överallt och gratisdrinkar i baren och att du i samma stund som du skriver under avtalet dessutom blir idol för massor med människor"

Den situationen är garanterat inte lätt att hantera för en ung kille, som i hela sin ungdom hoppat över alla trevliga - och tonårsbusiga - sammankomster med sina jämnåriga kamrater och istället åkt till ishallen för att träna.

Idolskap förblindar

Plötsligt öppnas en ny värld och det är faktiskt upp till arbetsgivaren - läs: klubbarna - att lotsa in killarna på rätt spår i livet och ge dem en bild hur man ska vara utanför omklädningsrummet, som varit mångas hem sedan barnsben.

Pengar och idolskap förblindar och så länge alla blundar för det faktum lär skandalerna fortsätta bubbla upp till ytan med jämna mellanrum.

Folkets dom är hård, men den visar att svensk ishockey hamnat i en djup förtroendekris.

Det är dags att sätta ner foten innan det är för sent.

Patrik Thornéus