SUPERFEMMAN

Fem experter tycker till om fem heta VM-frågor

HOCKEY

Hur går det för Tre Kronor i VM?

Lasse Anrell: Bra hoppas jag. Och med bra menar jag att de tar guldmedalj. Allt annat än guld är fullständigt meningslöst.

Patrik Thornéus: Vi går till semifinal - minst. Alltid när Tre Kronor är nederlagstippat brukar laget resa sig och göra underverk. Det luktar medalj lång väg.

Thomas Tynander: Två raka finalförluster mot Kanada riskerar att följas upp av en tredje. De flesta nationer har problem med återbud, men Kanada har bäst "back-up" - trots att de flesta spelarna bara lirat farmarlagshockey. Sverige blir alltså tvåa igen.

Mats Wennerholm: Eftersom jag inte är synsk, så har jag inget svar på det. Men min maggropsskänsla säger att det kommer att gå rätt bra. Det brukar göra det när vi är nederlagstippade. Det kan bli en ny final om vi spelar som vi ska.

Peter Wennman: När förväntningarna är som lägst brukar Tre Kronor spela som bäst...alltså finns det hopp om en hyfsad placering. Det blir inte final - men brons ligger nära till hands.

Vad tycker du om alla avhopp från det svenska laget?

Lasse Anrell: Jag förstår spelarna. Tre Kronor är ett skamfilat varumärke. Ungefär som Skandia.

Patrik Thornéus: Tycker att det är sorgligt, trist, ansvarslöst. Jag tycker att man i fortsättningen måste ställa högre krav på spelarna.

Thomas Tynander: Jag förstår spelare som inte tagit ett enda skär i en tävlingsmatch. Och det är ju svårt att kritisera spelare som är skadade. Men det är ynkligt att spelare som åkte ur tidigt i slutspelet inte tar sig i kragen.

Mats Wennerholm: Jag förutsätter att alla vill spela i Tre Kronor, så jag tycker synd om de killar som tvingats tacka nej. Finländarna har fler stjärnor borta än Sverige och där tackar ju ingen nej till landslaget, om vi ska tro finnarna själva.

Peter Wennman: Mysko. Det ligger en hund begraven här. Så många tappar inte intresset på en gång om man inte har snackat ihop sig bakom kulisserna. Sexskandalen? Artistskatten? Eller nåt annat?

Kan något lag rubba stjärnspäckade Kanada?

Lasse Anrell: Det tror jag de flesta kan. Ingen lag är större än sin senaste förlust.

Patrik Thornéus: Absolut. Tjeckien har ett minst lika namnkunnigt lag på pappret som Kanada och i mina ögon får Tjeckien bära ett lika stort favoritskap.

Thomas Tynander: Knappast, Sverige går långt tack vare Henrik Lundqvists genombrott - men Kanada har turneringens bästa tredje- och fjärdekedjor. De tar sitt tredje raka guld. Om de bara har en målvakt på spelhumör.

Mats Wennerholm: Absolut. Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ryssland, USA och Finland. Det är sex. De flesta av de lagen är lika stjärnspäckade som kanadensarna. Jag tror faktiskt inte att Kanada vinner den här gången - det blir Tjeckien.

Peter Wennman: Säkert. Ni vet hur det är med tjeckerna - är de på rätt humör slår de vilka som helst, när som helst. Nu har ju också Jagr lämnat klartecken till VM.

Vem/vilket lag blir VM:s största överraskning?

Lasse Anrell: Sverige. Att vi överhuvudtaget fick ihop fullt lag överraskade hela hemmanationen.

Patrik Thornéus: Tre Kronor som lag kommer att överraska. Daniel Alfredsson och Henrik Lundqvist får sina stora genombrott i landslaget.

Thomas Tynander: Tiden för överraskningar på den här nivån är förbi. Det blir de gamla vanliga matchtröjorna när jakten på medaljer intensiv. Men jag ser fram lite extra mot att se Slovakien som kan få en grym

förstauppställning.

Mats Wennerholm: Jag tror på USA. De har alltid varit välorganiserade på senare år och tog VM-bronset i fjol. Det var ytterst nära att de slagit ut Sverige i semifinalen, trots att både Foppa och Nicklas Lidström anslöt till den matchen.

Peter Wennman: Kan mycket väl bli Tre Kronor. Hittar laget en bra spelmodell och rätt trivselfaktor kan det gå överraskande bra.

Är det rätt eller fel att VM avgörs varje år?

Lasse Anrell: Det spelar ingen som helst roll om det är rätt eller fel - pengarna avgör och pengarna kommer aldrig att säga vartannat eller vart fjärde år. Så det så.

Patrik Thornéus: Det handlar naturligtvis om pengar, men för att få upp statusen på turneringen borde man köra VM vartannat år.

Thomas Tynander: Det är precis som det ska. VM-turnering i vårsol med Håkan Södergren och Jonas Bergqvist vid rinkside är ett måste. Det är finalen på varje säsong.

Mats Wennerholm: Jag tycker det skulle avgöras vartannat år. Slopa VM när det är OS-år och då World Cup spelas. När VM spelas nästa år, kommer vi att ha haft fyra stora mästerskap på 20 månader (World Cup, VM, OS, VM). Det är ett alldeles för tätt schema. Å andra sidan är det lika kul varje gång ett nytt VM startar. Det kommer det vara nu också. Så jag vill både ha kakan och äta upp den.

Peter Wennman: Egentligen känns det vettigare med vartannat år. Men hockey-VM är väl ungefär som Melodifestivalen. Ett årligt vår-jippo som man vant sig vid.

ARTIKELN HANDLAR OM