”En stor upplevelse att få möta Sverige”

Mif:s dansk ser fram emot VM-mötet: Tuffaste slutspelet

HOCKEY

En hel svensk landslagstrupp har tackat nej till VM-spel.

Det gör inga danskar.

- Inte en chans så länge som vi är med i A-VM, säger Kim Staal.

Foto: BILDBYRÅN
VM-HUNGER Mif:s dansk Kim Staal ser fram emot VM och matchen mot Sverige. Men han tror att Danmark får det tufft att för tredje året i rad klara sig kvar i A-gruppen.

För danskarna är hockey-VM fortfarande något exotiskt och därför väldigt stort.

- 2003 var intresset nästan överdrivet stort efter att vi hade slagit USA och spelat oavgjort mot Kanada. Det var euforiskt. Total hockeymania.

Förhoppningar i år?

- Det här blir det tredje och absolut tuffaste slutspelet. Första året klarade vi oss kvar och i fjol slog vi Japan som vi behövde. I år ser det tuffare ut. Vi har bytt ut en hel del spelare. Vi har Sverige, Finland och Ukraina som är vår chans.

Respekterar besluten

Har du någon förståelse för att 23 svenska spelare har tackat nej till VM?

- För vissa har jag. Jag har själv spelat i landslaget i tio år och vet att det inte är så kul att harva runt 12-14 matcher extra. Jag tycker själv att det sliter mer numera. Jag respekterar deras beslut.

Hur har dansk landslagshockey förändrats de senaste åren?

- Fruktansvärt mycket. Ledningen, träningen, allt har blivit mycket bättre. Det går inte att jämföra med de stora länderna men allt har blivit bättre.

Varför kan man inte jämföra med de stora länderna? Danmark har ju bevisligen bolltalanger i stora sporter som fotboll, handboll, badminton...

- Vi har många som är bra men vi har trots allt bara 17 hockeyarenor. Lika få som i Skåne. I Sverige finns 500. Ishockeykulturen i Skåne finns bara därför att man hänger ihop med Sverige. Annars är det som i Danmark att det är fotboll som gäller. Klimatet gör att de flesta knappt ens sett natur-is.

Med vilken inställning går ni in till första matchen mot Sverige med?

- Det har ju ändrats. Ni gråter ju, men vi öppnar tidningen och får ett bredare leende för varje återbud vi läser om. Vi har mött Sverige båda de tidigare åren i A-VM. Första året med Forsberg och Sundin var en upplevelse för oss. Efter matchen rusade våra killar in på isen och ville ha autografer och Foppas klubba.

Faller på ojämnheten

NHL?

- De var jag som skulle bli förste dansk i NHL (Montreal) men jag har inte fått chansen. Nu ligger väl Fralle (Frans Nielsen) bäst till. Han har gått framåt väldigt mycket. Jag var hyfsat nära när jag var i Modo men de sista två åren i kvalserien har inte varit bra. Vi har varit ett totalt bottenlag och jag har stagnerat.

Hur ser en dansk förstakedja i VM ut?

- Jag och Fralle och kanske en ung kantspelare.

Är laget ojämnt?

- Oftast kan vi falla på det. Vi måste köra med alla femmorna för att orka men det är rätt stora upplevelser för de unga spelarna att möta Finland och Sverige. Man ger allt och sen är det match igen dagen efter. Mentalt tar det rätt hårt.

Men rekordförlust kan det väl inte bli?

- Nej. 0-47 (mot Kanada 1949) blir det inte igen, säger Staal.

Stefan Alfelt