Backklippan

Mattias Norström om chanserna i Österrike & avhoppen i Tre Kronor: Tvekar man det allra minsta ska man inte vara med i VM

Foto: LASSE ALLARD
Målsnål När flera NHL-stjärnor tackat nej till spel i landslaget är backen Mattias Norström Tre Kronors viktigaste spelare – tillsammans med målvakten Henrik Lundqvist. Men räkna inte med mål från Notans klubba. På 684 NHL-matcher har han bara gjort tio mål.
HOCKEY

SEEFELD

Mitt bland de österrikiska alperna reser sig en svensk klippa.

Mattias Norström, 33, är 101 kilo svenskt stål som ska stoppa motståndarnas stjärnor i hockey-VM.

Och de är fler än någonsin.

– Många lag är bättre på papperet, men det är inte där matcherna avgörs. Det lag som jobbar hårdast vinner, säger Notan.

Mattias Norström har som uppgift att plocka ner motståndarlagens största stjärnor i sitt NHL-lag Los Angeles Kings.

Den sista utposten framför målvakten.

En defensiv back som sällan får några större rubriker efter matcherna, men en spelare som coacherna älskar.

Han visade varför i träningsmatchen mot Slovakien, då han som ensam back spelade nonstop i två minuter i tre mot fem i tredje perioden.

Slovakernas skyttekungar skapade knappt en målchans.

Notan regerade i egen zon, precis som han ska göra.

Två mål i Tre Kronor-tröjan

Tillsammans med målvakten Henrik Lundqvist är han Sveriges viktigaste spelare i detta VM, där motståndarna har fler stjärnforwards än någonsin tidigare i ett VM.

Framåt är det andra som ska göra jobbet.

Mattias Norström har gjort två mål på 69 A-landskamper.

Och självklart minns hans båda.

– Ja, det första var i en träningsmatch mot Tjeckien inför World Cup 1996. Målvakten var ute och seglade så det var helt tomt i målet, då pucken studsade ut till mig. Det andra kom i öppningsmatchen i VM i Finland 2003. Det var ett skott från blå, säger han.

I NHL har han ett ännu ”sämre” snitt.

På 684 matcher har han gjort tio mål.

– Ja, det blir ett mål per säsong i genomsnitt, säger han.

Det är inte ett mått på Norströms kapacitet, snarare ett tecken på hur allvarligt han tar det defensiva jobbet.

Hans hängivenhet har gjort honom till lagkapten i Los Angeles Kings, en av fyra svenska lagkaptener i NHL (Mats Sundin, Toronto, Markus Näslund, Vancouver och Daniel Alfredsson i Ottawa är de tre andra).

Tvekade aldrig

När Bengt-Åke Gustafsson ringde och frågade om Mattias Norström ville vara med i VM, blev han ändå aningen förvånad.

– Ja, jag hade ju bara spelat åtta matcher i AIK i division ett och i kvalet till allsvenskan. Jag sa att jag gärna var med, men att jag måste vara ganska långt ner på listan med tanke på alla de backar som spelat hela säsongen.

– Men han sa att han ville ha mig med och då tvekade jag aldrig. Jag har aldrig känt mig så fräsch i kroppen och jag har tränat hårt under hela hösten, även om jag inte spelade några matcher.

Familjen fick bestämma

Varför spelade du inte i höstas?

– Därför att det var dags att ge familjen lite tid. Dags att slippa se min dotter stå i dörren och säga att pappa borde sluta spela hockey, varje gång jag gett mig iväg på en bortaturné. I nio år har det inte spelat någon roll om det varit jul eller påsk eller andra helgdagar. NHL har spelat ändå. Nu fick familjen bestämma och det har varit skönt att haft tid med ungarna. Bara att läsa sagor och äta middag tillsammans varje kväll. Det betyder mycket.

Men du tvekade aldrig att spela VM?

– Nej, men hade familjen sagt ifrån så hade jag tackat nej direkt. Nu ställde de upp och samtidigt tycker jag det är så jäkla kul att spela hockey.

Vad anser du om de som tackat nej? Listan är lång.

– Ja, men tvekar man det allra minsta, ska man inte vara med i VM. Då är man inte tillräckligt motiverad. Och jag vet att folk kan tycka det är konstigt att en kille som spelat hela slutspelet i sitt klubblag tackar nej på grund av skada. Men jag tackade nej förra året, trots att vi inte gick till slutspelet. Jag hade en armbåge som krånglade och klubben ville att jag opererade mig direkt efter säsongen, istället för att skjuta upp det i fyra veckor för att spela VM. Så det är en svår balansgång.

– Men jag sitter hellre bredvid en kille i omklädningsrummet som är hundraprocentigt motiverad och verkligen vill vara med i VM, än vid sidan någon som blivit övertalad att spela.

”Hårt jobb slår talang”

– Nu vet jag att alla i det här laget verkligen vill vara med och jobba hårt. Och hårt jobb slår alltid talang. Därför tror jag att vi kan slå alla lag. Det handlar bara om en enda match i slutspelet, som avgör allt. Då vinner inte alltid det bästa laget på papperet. Det är bara att se på vad som hände mot Vitryssland.

Mattias Norström har ett år kvar på kontraktet med Los Angeles. Blir det inget spel i NHL i höst eller, fortsätter han att spela gratis i AIK i superallsvenskan.

– Ja, spelar jag hockey i Europa finns inga andra alternativ, säger han.

Mats Wennerholm