Den tunga fajten

Kanada vinner i vikt – men Tre Kronor vet hur bjässarna ska stoppas

Foto: LASSE ALLARD
0,1 ton anfall Sheldon Souray är mötets verkliga tungviktare med sina 105 kilo.
HOCKEY

INNSBRUCK

Se upp, Tre Kronor.

Tungviktarna i Kanada kommer nyttja sin storlek och kraft i kväll.

– Vi har noterat att deras backar är relativt små, säger Brendan Morrison.

VM-matchen i kväll är en repris på VM-finalen för ett år sedan. Den matchen avgjordes på ett sätt när Peter Forsbergs fick en brysk behandling matchen igenom och tappade fokus totalt.

Kanada vann finalen och många ansåg att Kanadas omilda behandling på de svenska stjärnorna blev matchavgörande.

Kanada årgång 2005 är längre och tyngre än fjolårets upplaga. Nu finns bland annat Joe Thornton, Sheldon Souray, Ed Jovanovski och Rick Nash i laget.

Alla stora spelare, runt 100 kilo, och som vet hur man tacklas.

– Vi i Kanada har alltid spelat ett fysiskt spel. Vi är uppväxta med det. Vi har märkt att Tre Kronor är ett mindre lag än vad vi är. Självklart kommer vi att ta fördel av det, säger Shane Doan.

Underlägsna i kilo

Men i Tre Kronor är man inte rädd för kanadensaren, trots underlägsenheten i kilogram och centimeter.

– Det kommer bli hårt och tufft. Visst, de är stora, men det gäller att inte visa respekt. Vi ska spela vårt spel, följa gameplan och ha kvicka fötter. De har ju inte alltför snabba backar och det kan passa våra spelvändningar, säger Jonathan Hedström som har en viktig uppgift i kväll.

Han ska vara jobbig mot kanadensarna och ta sig under huden på dem. Och han ska även stå upp mot de storväxta kanadensarna när det blir småbråk och trubbel.

En annan som ska stå upp när det hettar till i kväll är Los Angeles lagkapten Mattias Norström, 101 kg.

Fysisk match

– Visst kommer vi backar att bli tacklade. Det är bara att spela pucken och räkna 1001, 1002, 1003 och sedan smäller det. Flera i Kanadas lag kommer köra över oss. Men det vet vi om och det räknar vi med, säger Norström.

”Notan” vet hur Kanadas taktik ska vändas till något positivt för Tre Kronor.

– När de ligger på och forecheckar blir det glapp mellan backar och forwards. Där ska vi lägga passen och anfalla, säger Mattias Norström.

Nummer tre bland Tre Kronors tuffingar är Mikael Samuelsson. Han har varit lysande tillsammans med Sedin-bröderna. Kanske är Samuelsson Tre Kronors största överraskning hittills.

– Jag kommer köra precis som vanligt, det spelar ingen roll att det är Kanada vi möter. Tacklas, smälla på och gå rakt på mål - det är så jag spelar. Jag tror också att matchen kommer blir fysisk och jobbig för oss. Men vi är bra och många i Kanada saknar matchträning, det ska vi nyttja, säger Samuelsson.

Givetvis handlar Kanadas taktik om mycket energi i anfallszon med tuffa tacklingar som ska få de svenska spelarna ur fokus och bli stressade.

– Vi kommer att forechecka högt och försöka ta pucken innan Sverige fått ordning på sitt spel. Då kan vi skapa snabba och bra målchanser, säger Shane Doan.

Som back är det mycket jobbigt att hela tiden bli tacklade av tunga och stora spelare. Man tröttnar snabbare, speciellt de med mycket istid. Misstag kommer och ett litet sådant kan avgöra kvällens match.

Kanada-Sverige – fem tungviktare

Tomas Ros