Sanny Lindström lirar på egen risk

Nekas skydd av kollektivavtalet: Knät är för dåligt

HOCKEY

INNSBRUCK

Sanny Lindström – VM-debutant mot Kanada.

Men han gjorde det på egen risk – hans knä är så dåligt, enligt försäkringsbolaget, att han vägras försäkringsskydd.

– Konstigt att de inte försäkrar mitt knä. Nu har jag inga problem alls, säger Lindström, 25.

Foto: LASSE ALLARD
Oskyddad Smällar mot knän kan vara nog vanskliga men för Sanny Lindström kan det, förutom en avbruten karriär, betyda att han går oersatt ur händelsen. Han har ingen kollektivförsäkring – försäkringsbolaget anser att risken är för stor.

Lindströms karriär är som hämtad ur Rekordmagasinet. Upptäcktes som 18-åring i Huddinge av Colorado och i draften 1999 rankades han högt. Han fick ett stort NHL-kontrakt, trots att han aldrig spelat en elitseriematch.

VM-debuterade

När Colorado vann Stanley Cup fick han följa med i den stora paraden i Denver – ett stort ögonblick.

I lördags gjorde han VM-debut mot Kanada – en stor händelse för 25-åringen. Men han fick ett bakslag av försäkringsbolaget under den här säsongen.

SEB Trygg Liv vägrar att försäkra Sanny Lindström. De anser att hans knäskada, som han fick för fem år sedan, är av en sådan karaktär att det är för riskabelt att försäkra honom.

Alla elitseriespelare har genom det stora kollektivavtalet ett försäkringsskydd där de får ersättning om de får skador som gör att de måste sluta hockey. Men Lindström har spelat hela säsongen utan en sådan försäkring.

Varje smäll och varje tackling kan skicka ut Lindström från hockeyn och utan ersättning.

– Jag fattar inte hur de kan bedöma mitt knä som dåligt. Det var flera år sedan jag gjorde illa mig och nu har jag spelat både i landslaget och Timrå i tre år utan problem, säger Sanny Lindström.

Nu tvingas Sanny Lindström att köpa en egen försäkring för att kunna fortsätta med sitt yrke.

Förhandlingar

Den är inte billig. I det stora kollektivavtalet kostar varje spelare 4000 till 5000 kronor i månaden att försäkra. Men den kostnaden står arbetsgivaralliansen för.

Sanny har även kopplat in spelarfacket Sico för att lösa situationen.

– Nu blir det en förhandling med Timrå om en sådan här försäkring. Jag tycker synd om Sanny som inte kan bli försäkrad genom kollektivavtalet, säger Björn Rockström, som förhandlar om ett nytt kontrakt för Sanny.

Tomas Ros