Lettland kan avgöra VM för Finland

”Inte vad vi räknat med”

HOCKEY

INNSBRUCK

Finland kan missa VM-slutspelet om laget förlorar mot Lettland idag.

Efter 3–3 mot Kanada spelar Finland en ödesmatch i VM.

– Det var väl inte räknat med då vi kom hit, säger Frölundas finländare Tomi Kallio.

Finland ledde både med 2–0 och 3–1 mot ett tröttkört Kanada, som avslutat förlustmatchen mot Sverige bara sjutton timmar innan nedsläpp mot Finland.

– Det känns jobbigt att tappa en ledning med 3–1, men vi slarvade i slutet samtidigt som de fick energi av sitt reduceringsmål till 3–2, säger Kallio.

Hur tycker du att det gått för Finland hittills?

– Jag tycker att vi spelat upp oss. Vi har gjort en riktigt dålig match och det var mot Sverige. Då var vi inte med i matchen och kunde lika gärna förlorat med 10–0. Men sedan tycker jag att vi gjort två hyfsade matcher både mot USA och Kanada. Det känns som vi är på väg upp.

Omvända roller

Kanadensarna såg riktigt trötta ut i de två första perioderna mot Finland.

Finländarna kom utvilade tillmatchen efter att ha varit spellediga på lördagen. Nu blir det omvända roller i dag, då Finland möter lettländarna som vilade i går.

– Hade någon sagt att vi skulle spelat en avgörande match mot Lettland, hade jag väl inte riktigt trott det innan VM. Men det är bara för oss att vinna. Något annat finns inte, säger Kallio.

Vinner Lettland är de före Finland i tabellen, då inbördes möten räknas före målskillnad. Finland spelar sin sista match i dag, medan Lettland har kvar att möta Sverige i morgon.

Mats Wennerholm