Nu är Finlands sak vår

Tre Kronor har Finlands öde i sina händer

HOCKEY

Finlands kvartsfinalhopp lever.

Efter 0–0 mot Lettland måste ”Lejonen” hålla på – Sverige.

– Det är det otäcka för dem, men jag tror inte att de ska ha så mycket att oroa sig för, säger Niklas Wikegård i Viasat-sändningen.

Foto: Getty Images
På knä. Ville Peltonen och Finland får efter 0–0 mot Lettland hoppas på Tre Kronor för att ta sig vidare till kvartsfinal i VM.

Finland lever på en ytterst skör tråd i årets hockey-VM och de finska fansen satt vid ett flertal tillfällen med hjärtat i halsgropen under mötet Finland-Lettland i Innsbruck i kväll.

Förutsättningarna var kristallklara – finsk förlust och laget kunde packa och åka hem.

0–0 räddar laget, åtminstone ett dygn till. På tisdagskvällen möter Tre Kronor Lettland och en lettisk skräll där, samtidigt som Kanada tar minst en poäng mot Ukraina, skulle betyda att Finland missar kvartsfinalspelet.

– Det vore en katastrof för Finland, säger Wikegård.

Däremot – om Kanada förlorar – och Lettland slår Sverige – hamnar kanadensarna, Finland och Lettland på samma poäng. Då går Kanada och Finland till kvartsfinal på letternas bekostnad, tack vare bättre resultat i de tre lagens inbördes möten.

– Nu vet Sverige att vi möter ett lag som är toktaggat. Jag är hundraprocent säker att Tre Kronor vinner, de kan inte göra två så undermåliga matcher på raken, säger Wikegård.

Frölundas finske stjärna, Tomi Kallio, vet vad som gäller.

– Jag har inte hejat på Tre Kronor så många gånger, men mot Lettland kommer jag att heja på dem under hela matchen.

Anders Burström, TT