Spelarna är inga sexdårar

Lasse Anrell: Satir och ironi är svårt…

HOCKEY

Spelarna i Tre Kronor gillar inte att jag kallade dom sexdårar i söndags.

Jag förstår dem.

Självklart tycker jag inte att de är sexdårar.

I min krönika i söndags berättade jag lätt satiriskt om mediabilden av Tre Kronor den senaste säsongen.

Jag berättade om alla artiklar om att sporten har problem, strejker, lockouter, sexskandaler och det faktum att VM sänds i TV 3 ännu en gång.

Sexdårar, skrev jag.

Själv betyder inte det att jag stämplar hockeyspelare som sexdårar. Snarare tvärtom. De som läste mina krönikor om sexskandalen minns dessutom att jag tillhörde de nyanserades skara. En skara som var ganska liten i början, men blev något större efter en tid, så som det alltid brukar vara när det gäller svenska mediadrev.

Jag skrev bland annat att så vitt jag vet så är svenska hockeyspelare på elitnivå ungefär som andra svenska män;  ganska trogna, ganska trofasta, ganska ärliga.

Satir och ironi är svårt

Det är mot den bakgrunden min framställning av mediabilden av Tre Kronor 2005 ska ses. Inte mot bakgrunden av andra medias moralpanik. Jag tror på hårdvinkling OCH på nyanser.

Jag vet att satir och ironi är svårt. Jag vet att det nästan aldrig lyckas. Jag har misslyckats förr. Jag skrev om Tre Kronor och VM för några veckor sen och skojade om att orsaken till avhoppen antagligen är att spelarna inte får åka till VM för sina fruar.

Jag misstänkte att fruarna var de som var minst roade av skandaler och sexrykten.

Jag fick ett mejl som jag gillade mycket. Det kom från en spelarfru. Hon gillade inte min krönika.

Hon skrev:

"FRÅN EN STOLT HOCKEYFRU.

Ville bara skicka ett snabbt svar på din artikel från igår.

Själv saknar jag tiden då sportsidorna gav en genomförlig beskrivning av hur en match gått till, hur målen gjorts, eller en straff blivit slagen. Numera får vi endast läsa en massa skvaller som inte rör själva sporten.

Detta är min analys: reportrarna kallar sig experter men har aldrig tagit ett skär eller sparkat en boll förutom på idrotten i skolan.

Dessa reportrar som dedicerar sina liv åt att, i sin depression och avundsjuka, förnedra och smutskasta våra svenska idrottare.

Tror du verkligen, Herr Anrell, i din vildaste fantasi att man som idrottsman/kvinna känner någon som helst stolthet i att representera vårt land när det enda man riskerar är att bli uthängd i tidning och press av ER om man inte lyckas? Ni sitter som gamar och bara väntar på att de ska tabba sig (som oss dödliga människor).

Och tror du verkligen att Aftonbladets firmafester är så "rena". Nej, den som kastar första stenen...

Som hockeyfru vill jag bara säga att de år min man representerade Sverige var jag oerhört stolt. Det är jag än idag, jag är stolt för varje skär han tar och kommer så vara under hela hans karriär.

Jag tror även att jag därmed talar för många andra hockeyfruar i Sveriges avlånga land. Så om Ni inte kan stå bakom dessa, allt för Er underhållande, killar och tjejer så vill jag att de ändå ska veta att det  finns familj och vänner och vanligt folk som uppskattar ert engagemang och era uppoffringar.

Vi "silikonpumpade", " KGB-anlitande" fruar är stolta över våra män till skillnad från vad herr Anrell tror. Och jag skulle aldrig neka min man att spela för Sverige, det skulle vara en ära.

"Satsa på idrotten i stället"

En annan sak jag vill påpeka är att dessa neander-thalare till människor, som du så intelligent uttrycker dig, har i alla fall lyckats med det rätt så genomtänkta att satsa på det de är bra på och dessutom, hör och häpna, tjänar ganska bra på det!

Hur mycket neanderthalande ligger det bakom det?!!!

Till sist gör oss läsare en tjänst, förlöjliga inte Er själva genom att fortsätt gräva i dessa människors liv utan satsa på idrotten i stället. Ni gör Er enbart till åtlöje.

P.S Troligtvis kommer du inte publicera detta och troligen kommer du i sådana fall påpeka att jag är feg nog att inte nämna mitt namn, men försök förstå hur mycket skada Ni "expertreportrar" gör och då inte enbart mot den utövande.

Hälsningar från en otroligt stolt samt FÖRTROGEN hockeyfru! (samt förmodligen många hockeyfruar därtill.)"

Tack för mejlet. Jag tycker du har rätt.

Inte så mycket om avundsjukan, kanske, som om tonläget i svenska media. Vi kan bli bättre, seriösare och duktigare.

Antagligen har du till och med rätt om Aftonbladets firmafester...

Lasse Anrell