Tre Kronor gick på knock mot Lettland

Nu möter Tre Kronor Schweiz i kvartsfinal

HOCKEY

Tre Kronor körde över Lettland med 9–1.

Ett resultat som räddar Finland – och skickar Sverige till kvartsfinal mot Schweiz.

– En mycket gedigen insats av det svenska laget, säger experten Jonas Bergqvist i TV 3-sändningen.

Foto: Gettty Images
Svensk glädje. Den sista gruppmatchen utvecklades till ett riktigt målkalas. 9–1 mot Lettland ger självförtroende inför kvartsfinalen.

Matchen var på förhand uppbyggd kring Finlands vädjan om hjälp av Tre Kronor för att de finska Lejonen skulle fixa en kvartsfinalplats.

Ett dunderfiasko – Finlands sämsta VM-placering på 50 år – hotade om Sverige skulle förlora mot Lettland och finska tidningsdraken Ilta-Sanomat uppmanade Bengt-Åke Gustafssons landslag att ösa in mål i kvällens match.

”Maaleja Ruotsi” skrek förstasidan ut och Frölundas finske stjärnforward Tomi Kallio erkände att han skulle sitta med knuta tummar och hoppas på svensk storseger.

– Det här är en av de första gångerna som jag kommer att heja på Sverige, sa Kallio.

Sverige lyssnade.

Sverige lyssnade verkligen.

Redan efter 24 sekunder dundrade Niklas Kronwall in 1–0 och satte fart på ett riktigt målfyrverkeri i Innsbruck. Innan slutsignalen ljöd hade Daniel Alfredsson, Christian Bäckman, Thomas Rhodin, Magnus Johansson, Jörgen Jönsson gånger två, Peter Nordström och Jonas Höglund nätat för Sverige.

Ett tröstmål bjussade Sverige på – sedan stängdes butiken igen.

9–1 säkrar segern i grupp F och innebär att Tre Kronor ställs mot Schweiz, fyra i grupp E.

Kvartsfinalen spelas på torsdag.

– Vi hade stor respekt för Lettland efter deras 0–0-möte med Finland och gick in hundraprocentigt laddade. Vi visste att starten var mycket viktig och fick precis den inledning vi ville med mål redan i första bytet, säger Daniel Alfredsson till TV 3.

Jörgen Jönsson lämnade isen som tvåmålsskytt – tillsammans med en högproduktiv kedja tillsammans med Färjestad-kollegorna Peter Nordström och Jonas Höglund.

- Vi sa väl egentligen ingenting till varandra efter den dåliga matchen mot USA, utan la den bara åt handlingarna. I kväll var vi fysiskt piggare, det var en stor skillnad.

Schweiz och Sveriges väg till kvartsfinalen

Anders Burström