”En fest för schweizisk hockey”

Ralph Krueger ser fram mot Tre Kronor-mötet

HOCKEY

Schweiz förbundskapten Ralph Krueger ser fram emot att möta Tre Kronor.

– De sju topplagen är i kvartsfinal, och vi är stolta över att kunna vara det åttonde. Men vårt arbete här är inte klart än, säger Krueger till TT.

Det som påbörjades redan 1997 när Krueger tog över som förbundskapten har inte riktigt helt slutförts än – den riktiga fullträffen saknas ju fortfarande.

Sedan det lyckosamma 1998, då Tre Kronor blev för svåra i dubbelmötet i semifinalen, har schweizarna inte lyckats ta sig förbi kvartsfinalen.

Nu har de chansen för tredje året i rad.

– Skillnaden mellan det här landslaget och de tidigare årgångarna är att de här är inte rädda för någon. De tror på sig själva, så har det inte alltid varit, säger tysk-kanadensaren.

– Det ska bli kul att möta Sverige, men oavsett vem vi hade fått möta så är det en tuff match som väntar oss. Jag är verkligen stolt över att mitt lag att vi nått så här långt. Vi har spelat fyra tuffa matcher på fem dagar.

Behöver vilan

Schweizarna spelade 3–3 mot VM:s hittills bästa lag Ryssland, men förlorade knappt (1–3) mot både Tjeckien och Slovakien.

I måndags avslutade de gruppspelet med en knapp seger mot Vitryssland och får därmed hela tre dagars vila inför kvartsfinalen.

– Spelarna var verkligen helt slut efter matchen mot Vitryssland, det var som om energin precis räckte till 60 minuter. De här dagarnas lugn är otroligt viktigt. Är vi inte helt återställda mentalt och fysiskt har vi ingen chans på torsdag.

Krueger, som själv spelat 45 landskamper för Tyskland, pekar på två saker som ligger bakom framgången under turneringen.

Dels inställningen, att varje spelare gör sitt yttersta hela tiden, och dels förmågan att acceptera den roll de har i laget.

Jobbat med Gustafsson

– Det har varit jätteviktigt för oss. Titta bara på en sådan som Martin Gerber, de andra målvakterna är egentligen lika bra men de har stöttat Gerber och insett att de är en lika viktig del i laget själva. Sådant är mycket viktigt. Vi ser mycket fram emot matchen i Innsbruck, det blir en fest för schweizisk hockey, säger Krueger.

Mötet blir också ett återseende med den gamle kompisen Bengt-Åke Gustafsson.

Det var just Krueger som lockade in Gustafsson i förbundskaptensbranschen då han erbjöd svensken jobb som assisterande kapten 1997. De kamperade ihop under fem år, och förde Schweiz från B-gruppen till VM-semifinal året efter.

Niclas Johansson/TT