Nu ställs Bengt-Åke mot gamla kollegan

”Jag har viss koll”

HOCKEY

Mellan 1998 och 2002 stod Bengt-Åke Gustafsson i det schweiziska båset som assisterande coach till Ralph Krueger.

Nu möts de igen – som ledare för två semifinalhungriga landslag.

– Jag har inte så bra koll som jag hade för ett par år sedan, naturligtvis, men ändå viss koll.

Foto: Lasse Allard/Arkiv
Med guld i sikte. Bengt-Åke Gustafsson ställs i kvartsfinalen mot sin gamla kollega Ralph Krueger. Vem går vinnande ur den tränarkampen?

Arbetet med att kartlägga Tre Kronors kvartsfinalmotståndare började långt innan slutsignalen ljöd och det stod klart att Tre Kronor nu ställs mot Schweiz.

Svenska ishockeyförbundets utvecklingschef Tommy Boustedt har scoutat motståndet och kan serva landslagsledningen med uppgifter.

– Schweiz är ett lag med Kruegers signum, ett taktiskt och disciplinerat lag där spelarna annars är individuellt oberäkneliga och skickliga, säger Boustedt till TT.

– Schweizarna är inget enkelt motstånd. De är svårslagna, spelade 3-3 mot Ryssland, jobbar hårt och har två bra målvakter (Martin Gerber och David Aebischer).

Bengt-Åke Gustafsson ser fram mot mötet, men förnenkar utåt att han har någon nytta av att ha jobbat så nära kvartsfinalmotståndaren.

– Det finns inga hemligheter egentligen. Schweiz har spelat på samma sätt i fem, sex år nu och hela hockeyvärlden vet hur de agerar, säger Gustafsson till TV 3.

Tre Kronor fick ordentlig fart på målskyttet mot Lettland, men Gustafsson var lika nöjd med det defensiva jobbet i mittzon.

– Vi ska vara täta, det är det vi bygger hela vårt spel på. Motståndarna ska få stånga sig blodiga för att ta sig fram.

Sverige laddar upp med en lugn onsdag.

– Det blir en lugn förmiddag med en gemensam lunch på någon alptopp. På eftermiddagen har vi träning klockan 16 – sedan är det bara att fylla på depåerna och ladda om igen.

Efter USA-svackan omges Tre Kronor återigen av guldsnack.

– Nu har vi gjort grovjobbet och har finsnickeriet kvar. Förhoppningsvis har vi tre tuffa matcher framför oss, säger Gustafsson.

Final i sikte alltså...

Anders Burström