Bengt-Åke får möta tränarpolaren: Självklart är vi favoriter

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
SUCCÉCOACHEN 9-1 mot Lettland i den sista gruppspelsmatchen innebär att Sverige får möta Schweiz i kvartsfinalen i morgon. Och då ställs Tre Kronors succécoach Bengt-Åke Gustafsson mot sin tränarmentor Ralph Krueger i Schweiz bås.
HOCKEY

INNSBRUCK

Bengt-Åke Gustafsson hade aldrig blivit hockeytränare om inte Ralph Krueger funnits.

- Utan honom hade jag aldrig stått här, säger Bengt-Åke.

Nu möts de i kvartsfinalen i VM.

Kanadensaren Ralph Krueger är förbundskapten för Schweiz och mycket nära vän med Bengt-Åke Gustafsson sedan tretton år tillbaka.

Krueger är född och uppväxt i Kanada, men blev tysk medborgare under sin tid i tyska ligan. Han har spelat 45 A-landskamper för Tyskland.

Det var när han blev tränare i österrikiska Feldkirch, som han värvade svenska veteranerna Bengt-Åke Gustafsson och Thomas Rundqvist.

Ville inte bli nörd

Där blev de österrikiska mästare fem gånger - men största framgången var då Feldkirch blev europamästare för klubblag 1998.

- Det var efter den säsongen som Krueger sa åt mig att jag var tvungen att ta över som coach i klubben, när han själv blev förbundskapten för Schweiz, säger Bengt-Åke.

- Jag hade inte en tanke på att bli tränare. Det var det sista jag hade tänkt att bli efter karriären.

- Som spelare har man ju träffat så många tränare i sina dagar och suttit och undrat hur en del kunnat vara så dumma i huvudet. Dessutom är det ett jobb du tar med dig hem.

- Det blir hockey 24 timmar om dygnet. Du blir hockeynörd. Det var det jag ville undvika. Men nu börjar jag själv bli sån, märker jag.

Kruegers odds: 10-1

Bengan och Krueger har jobbat tio år tillsammans. Bengt-Åke var assisterande förbundskapten i Schweiz 1998 till 2002.

De känner varandra utan och innan.

Så när Ralph Krueger, som var på plats och såg Sveriges match mot Lettland i går, säger att svenskarna är favoriter till oddset 10-1, då skrattar bara Bengan.

- Självklart säger han så. Han vill lasta över precis allt favoritskap på oss.

Vad tycker du själv då?

- Självklart är vi favoriter. Jag vore ju korkad om jag skulle säga något annat. Men det är en svår match. Schweiz är i ett läge där de absolut inte har något förlora, bara allt att vinna. Vi har allt att förlora i en sådan här match. Så är det bara.

Hur ska vi slå Schweiz?

- Genom att fortsätta spela som vi gjort. Genom att alla fortsätter att göra sitt jobb. Jobbar båda lagen lika hårt, har vi fler matchvinnartyper. Det talar för oss.

Mats Wennerholm