I kväll ska sågade Finland rädda äran

HOCKEY

Finland har bara förlorat en match i VM.

Ändå sågas laget på hemmaplan.

Nu väntar obesegrade Ryssland i kvartsfinal i kväll.

- Att slå ur underläge passar oss, säger målvakten Niklas Bäckström.

Timonen, skadad.

1-5 mot Sverige är Finlands enda förlust i VM. Men de tre oavgjorda matcherna mot USA, Kanada och framför allt mot Lettland senast har fått de kräsna fansen att reagera.

Starka känslor

Kritiken i Finland har varit hård - både bland supportrar och journalister.

- Så är det när man spelar i landslaget. Glöm inte att vi lika gärna kunde ha vunnit mot USA och Kanada, och då hade det låtit annorlunda, säger forwardsstjärnan Olli Jokinen till TT.

Mötena mot Ryssland innebär nästan lika starka känslor som matcherna mot Sverige. Trots den extra motivationen talar VM-resultaten hittills för att Finland, höstens finallag i World Cup, är utslaget i kväll.

- Men att slå ur underläge passar oss. Vårt spel har gått framåt hela tiden, men fortfarande måste vi få det att fungera i 60 minuter. Mot ryssarna är det viktigt att vi läser deras spel på rätt sätt och lyckas stoppa dem. De är oerhört skickliga, säger målvakten Niklas Bäckström.

Skadeproblem

Finland har problem med skador. NHL-backen Kimmo Timonens magmuskel krånglar och han lär missa kvällens match. Flera andra spelare har känningar av skador, men lagledningen vill inte avslöja vem eller vad.

- Precis som i NHL talar vi inte om skador eller vad som orsakat dem när det spelas viktiga matcher, säger lagkaptenen Ville Peltonen till Hufvudstadsbladet

Dagens två övriga drabbningar: Kanada-Slovakien och Tjeckien-USA.

Jarkko Päiväniemi ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM