”Man kan aldrig tacka nej till Sundin, Forsberg och Lidström”

Johan Tornberg chattade med läsarna

HOCKEY

På torsdagen VM-chattade Johan Tornberg, hockeyexpert och svensk guldhjälte från 1998, med läsarna på sportbladet.se.

Här är alla frågor och svar.

Johan Tornberg.

Per säger: Varför har Kronwall varit så bra? Vad gör han på isen som är så bra?

  Johan Tornberg säger: Kronwall har lärt sig att spela ett enkelt backspel utan kladd med pucken. Snabba leverenser och snabba pucktransporter. Han är en mycket stor överraskning för mig och det tycker jag är jätteskoj. Jag såg att det fanns potential hos honom redan tidigt, men att han skulle bli så här bra så här snabbt är lite överraskande.

Jon säger: Är sverige bättre utan alla stjärnor?

  Johan Tornberg säger: Nej, de är inte bättre. Man kan aldrig tacka nej till Sundin, Forsberg och Lidström i Tre Kronor, det är tjänstefel. Men dagens lag har rätt karaktärsspelare

Per säger: Vad är ditt roligaste (komiskt) minne från hockeysammanhang?

  Johan Tornberg säger: Självmålet mot Färjestad i slutspelet, när jag spelade med MIf. 0–1 i baken efter bara några minuter. Det var hemskt, men det gick bra ändå. Vi vann med 6–4.

Thibbo säger: Vad anser du om att Christian Bäckman allt för ofta dräller med pucken i offensiv zon under powerplay spel?

  Johan Tornberg säger: Nej, jag håller inte med. Han spelar med små marginaler bara och det kan se lite billigt ut. Men en powerplay-back måste våga göra nåt extra och tjäna lite is. Jag tycker han ska forstätta våga spela så.

ssk säger: Vad trodde du om Micke Samuelsson när han kom till ssk, trodde du han skulle ta en vm-plats?

  Johan Tornberg säger: Nej, det trodde jag inte. Jag visste att han var en typisk karaktärspelare som skulle göra mycket nytta i SSK, men att han skulle bli så här bra trodde jag inte. Han är en stor överraskning som hör hemma i NHL.

Anders Boqvist säger: Varför ska Kanada styra och ställa i hockeyvärlden jämt?

  Johan Tornberg säger: Jag kan tänka mig att det ligger i den där incidenten med Nash, när han var på domaren. Det finns inga ursäkter för hans beteende just där. Domaren ryckte ju också på axlarna och det var märkligt. Generellt sett har de nog för mycket makt, domarna verkar inte våga straffa Kanada tillräckligt hårt. De ser ofta mellan fingrarna.

vedministern säger: Tycker att Lunkan är lite hårt matchad, generalmissen var ju att ta ut honom i den betydelselösa USA fighten . Faen , Honken står ju och stelnar till....

  Johan Tornberg säger: Ja, händer det nåt med Lundqvist nu är det en fara. Men han vill bli matchad hårt och har fått bestämma det helt själv. Jag tycker inte det är helt fel, han är van att spela i stort sett alla matcher. Men visst, det finns en liten risk...

aik säger: Vilken back i sverige anser du vara bäst i dagsläget?

  Johan Tornberg säger: Jag skulle vilja säga Kronwall, han har imponerat mest av alla. Men alla sex som spelar är riktigt bra.

MoDoHenke säger: Vem tycker du är världens bästa hockeyspelare Johan?

  Johan Tornberg säger: Jadu, det är inte lätt att svara på. Men av det jag sett under vintern svarar jag – Henrik Zetterberg. Men Vincent LaCavallier, Jarome Iginla och även Peter Forsberg är ju världsstjärnor.

saxxa säger: Om det blir semi vilket lag är bäst för tre kronor? Tjeckerna eller Usa?

  Johan Tornberg säger: Tjeckerna, trots stjärnsmällen i World Cup i Globen. Jag tror Sverige har lite mer problem med USA och deras spelsti.

Kalle säger: Alla komer ju ihåg ditt mål från VM 1998. Men vem kommer ihåg vem som slog passningen? Gör du det själv? Och till sist: vilket lag vinner VM 2005?

  Johan Tornberg säger: Patrick Kjellberg, som då spelade i Djurgården. Han grävde fram pucken i rundeln och jag sköt ett direktskott från blå och pucken gick rakt in i kassen. Vem som vinner VM? Det är öppet, men Sverige är en kandidat, helt klart. Jag har haft Kanada som favoriter och får stå kvar där.

bobbyorr säger: Jag tycker att vm ska gå vartannat år det blir för ofta annars vad tycker du??

  Johan Tornberg säger: Jag håller med. Det blir bättre status då. Det kan faktiskt bli för MYCKET hockey...

Jonas säger: Hej, vad kommer du att pyssla med nästa säsong? blir det som tränare i någon klubb eller fortsätter du som expert i tv? eller ev. nått annat projekt?

  Johan Tornberg säger: Expert i tv, ja. Vet dock inte i vilken utsträckning med SVT. Här hemma i Västerås ska jag träna VIK Ungdoms A.juniorer nästa säsong. Det känns väldigt inspirerande.

Max säger: Vad tycker du om incidenten som hände på scandia hotel? tycker du att straffet var tillräckligt?

  Johan Tornberg säger: Det har fåttt ett straff nog – av svenska folket. De är dömda för all framtid.

Jag säger: Vad blir det för resultat i Sverige-matchen ikväll?

  Johan Tornberg säger: 5–2 till Sverige. Jag tackar för alla frågor – och börja ladda för fajten i kväll.

sportbladet.se ([email protected])