Tre Kronor vann tät kvartsfinal mot Schweiz

Daniel Sedin slog in matchvinnande 2–1

HOCKEY

Tre Kronor är klart för VM-semifinal.

I en tät kvartsfinal mot Schweiz vann Sverige med 2–1.

– Det här var verkligen en måste-match, all press låg på oss – och därför var det oerhört skönt att vinna, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Foto: Getty Images
Semifinalmakaren. Daniel Sedin tråcklade upp 2–1 i nättaket bakom Martin Gerber – ett mål som visade sig bli matchvinnande.

Tre Kronor åkte på en riktig mardrömsstart mot Schweiz; under en tidig utvisning på Niklas Kronwall styrde Martin Plüss in 1–0 bakom Henrik Lundqvist. Tid: 1.20.

– Det var en jobbig start, men sedan kom vi bättre in i matchen och på slutet av perioden tyckte jag att vi hade det mesta, säger Henrik Zetterberg.

Den viktiga kvitteringen kom snabbt – och den var vacker.

Backen Niklas Kronwall tog kvick revansch på sig själv, ”väggspelade” med Henrik Zetterberg i en offensiv attack och skickade upp 1–1 högt bakom Martin Gerber.

Strax efter kvitteringen tvingades Kenny Jönsson lämna isen, skadad. De första rapporterna under matchen tydde på att den viktige backen dragit på sig en sträckning i ryggen, som strålade ned mot magtrakten.

I den andra perioden ökade Daniel Sedin på till 2–1 för Sverige. Efter ett flygande anfall hittade Jörgen Jönsson fram till Sedin som läckert lirkade in pucken upp i nättaket.

Målet visade sig bli matchvinnande.

I den tredje perioden stod matchen och vägde – och precis på slutet blev det högdramatiskt. Schweiz plockade ut målvakten och spelade 6–5 för att trycka in en kvittering.

En nervpers – för de svenska fansen.

– Det var inte så nervöst hos oss nere i båset, mer stressigt. Vi visste ju att vi bara ledde med ett mål..., säger Gustafsson.

Sverige höll undan – och nu väntar Tjeckien i semifinal.

– Vår plan var att vara jobbiga för Schweiz att möta, men vi blev lite för försiktiga. Vi är inte nöjda med den här matchen på något sätt, förutom att vi vann, säger Gustafsson.

Kapten Jörgen Jönsson andades ut efter slutsignalen.

– Vi gjorde en stabil insats, inte mycket mer. Det blev strid ända in på slutet. Vi måste spela mycket bättre mot Tjeckien.

Matchfakta Sverige-Schweiz

Förbi kvartsfinalen för femte gången i rad

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM