Finland ut efter bitter straffrysare mot Ryssland

Grym VM-sorti för ”Lejonen”

HOCKEY

Finland är utslaget ur VM efter en straffrysare mot Ryssland.

– Fantastiskt bittert att förlora på det sättet, säger hockeyexperten Niklas Wikegård.

Foto: Pressens Bild
Avgörandet. Maksim Afinogenov gjorde ryssarnas sista straffmål bakom finske målvakten Niklas Bäckström – och när ryske målvakten Maksim Sokolov räddade Olli Jokinens avgörande straff var saken klar.

Finland – som haft en tung VM-resa – gjorde en mycket bra match mot Ryssland och ledde med 2–0 tidigt i första perioden.

Ryssland kvitterade, men Finland kopplade på nytt grepp genom ett viktigt 3–2-mål.

Kvartsfinalen svängde igen och efter en 3–3-kvittering gick matchen till sudden death, och sedan straffar.

Där drog Ryssland längsta strået.

Maksim Afinogenov gjorde ryssarnas sista straffmål och när målvakten Maksim Sokolov räddade Olli Jokinens avgörande straff var saken klar.

– Det är sådant som händer, ibland gör man mål, ibland inte. Men det var synd att just det där var en gång man inte satte den, sa Olli Jokinen till TT.

Finlands svaga VM

Det finländska landslaget har fått mycket kritik, för allt från sättet de spelar på och bristen av coachning i båset till saknaden av målskyttar.

I kvartsfinalen mot Ryssland hade de chansen att ge alla häcklare svar på tal, men Ryssland var till slut lite för starka och finländarna hade som vanligt lite otur med marginalerna.

– De satte sina straffar lite för bra, men vi hade bra chanser under förlängningen och kunde lika gärna ha vunnit, sade Toni Söderholm till TT.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM