Kanada nära tappa 4–0-ledning

Första VM-semifinalen blev en rysare

HOCKEY

Wien (TT:s utsände)

Tolv kanadensiska spelare åkte till VM utan att ha spelat klubblagshockey under säsongen.

De kan få resa hem med ett guld.

Kanada är klart för sin tredje raka VM-final efter 4–3 mot Ryssland.

Foto: AFP
Kanadensiskt jubel efter semifinalrysaren mot Ryssland.

Efter knappa segrar mot Lettland och USA samt förlusten mot Tre Kronor så bevisade Kanada i semifinalen att de är bäst när det verkligen gäller.

De tappade sin mer eller mindre säkra 4–0-ledning till 4–3, men trots rysk forcering i slutperioden så lyckades Martin Brodeur hålla tätt i den kanadensiska målet.

– Han är världens bästa målvakt, även ett år när han inte spelat alls. Under de sista 40 sekunderna av matchen gjorde han några otroliga räddningar, sade poängligaledaren Joe Thornton.

Segern grundlades med den rejäla urladdningen i den första perioden. Joe Thornton, en av dem som faktiskt har spelat under säsongen, spelade fram Wade Wedden till 1–0 och Sheldon Souray till 2–0. När sedan Dany Heatley stötte in 3–0 i spel fem mot tre hade det ännu inte gått elva minuter av matchen.

– Vi gjorde en riktigt bra första period, men det är synd att vi ska ge bort en 4–0-ledning. Jag har aldrig spelat en VM-final förr så jag ser mycket fram emot det, sade Thornton.

Ojämn domare

Rysslands målvakt Maksim Sokolov hade ingen vidare inledning och den finländske domaren Hannu Henriksson hade en något ojämn nivå på bedömningarna vilket gjorde att ryssarna fick slita mycket med en eller två man mindre på isen.

När Thornton sedan spelade fram Ed Jovanovski till 4–0 i början på tredje perioden kändes matchen avgjord.

Fast efter Aleksandr Ovetjkins reducering till 3–4 sex minuter in i slutperioden blev det riktigt spännande. Ryssarna kom dock bara nästan i kapp, och trots att förbundskaptenen Vladimir Krikunov lyckades forma ett lag av de individuella stjärnorna räckte det inte till VM-final.

– Vi har bara förlorat en match under hela VM och det var den här. Det är trots allt en ganska bra prestation, sade lagkaptenen Aleksej Kovaljov.

Kanada får möta segraren mellan Tre Kronor eller Tjeckien i VM-finalen, medan Ryssland gör upp om bronset med förloraren.

Niclas Johansson/TT