Mattias Norström slutar i Tre Kronor: Det är dags att en ny generation tar över

Foto: LASSE ALLARD
Sista matchen i dag Det blir ingen ny final mot Kanada för Tre Kronor. Tjeckien vann semifinalen i sudden death och i dag väntar bronsmatch mot Ryssland. För Mattias Norström, längst upp till vänster, blir det sista matchen i landslaget.
HOCKEY

WIEN

Mattias Norström kände på sig att Tre Kronor hade något stort på gång under VM.

Men det blev en ny tung förlust i sudden death.

Och nu har backveteranen med stor säkerhet spelat klart i Tre Kronor.

- Jag har gjort sex VM, två OS och World Cup. Min familj har offrat mycket för min karriär, säger Norström.

Mattias Norström satt på bänken när Radek Dvorak drog till pucken 4.43 in i sudden death.

Han såg aldrig skottet, puckens bana eller Henrik Lundqvist försök att ta pucken.

- Men jag såg att pucken kom ut direkt ur målet. Och jag hörde inget metalljud. Det var ett konstigt ljud. Då förstod jag att det var mål. Jag hade nästan gett upp hoppet när domaren videogranskade målet. Man såg även att den tjeckiska skytten förstod direkt att det var mål och den känslan brukar inte vara fel, säger Norström, när Sportbladet pratar med honom vid spelarbussen i natt.

Trodde på något stort

Norström är en av flera hjältar i Tre Kronors trupp. Trots att han bara spelade ett fåtal tävlingsmatcher, och det med AIK i division ett, den här säsongen tackade han ja till Tre Kronor.

När spelare som Lidström, Näslund, Forsberg och Sundin av olika anledningar inte deltog var Norström en av få stora stjärnor födda på 70-talet som ställde upp för landslaget.

- Redan vid första samlingen kände jag på mig att vi hade något på gång. Jag berättade om den där känslan för mina föräldrar och lovade att försöka komma hem med guldmedalj, säger Mattias Norström, när han står vid sina föräldrar utan Stadthalle.

Sista landskampen

Men det blev inget silver eller guld.

Kanske brons - om laget slår Ryssland i eftermiddag. Och det är med stor säkerhet Norströms sista landskamp.

Efter 75 landskamper, sex VM, två OS och två World Cup vill han ägna mer tid åt familjen.

- Helt ärligt tycker jag att det är dags för en ny generation att ta över. Jag är väldigt tveksam till att fortsätta i Tre Kronor. Mitt primära mål nu blir att ta hand om familjen och att vinna Stanley Cup med Los Angeles Kings, säger han och fortsätter:

- Någon gång måste man säga att man har gjort sitt och den tiden är nog nu.

Men Norström kan glädja sig åt att hans sista landslagsturneringen slutade med många assist - om det är någon tröst. Sju assist på åtta matcher ger en andraplats i hela

VM:s assistliga. Inte illa för en defensivspecialist.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM