Så nära var vi VM-final

Ett skitmål och två lägen med millimetermiss

Foto: TV3
Näääääästan... Superfinter, listiga styrningar: Henrik Zetterberg och Mattias Weinhandl var så nära så nära att styra pucken till svensk VM-final. Men det ville sig inte. Pucken ville bara studs tjeckiens väg, som när tjeckien tog ledningen med 2–1 via en avskjuten klubba och en studsande halv-volley.
HOCKEY

WIEN

Mattias Weinhandl hade två bra målchanser.

Han vara nära att bli matchhjälte, men missade båda chanserna.

– Det är djävulskt tungt just nu, säger Mattias Weinhandl.

Tre Kronor var mycket nära att slå Tjeckien i semifinalen.

De bästa chanserna hade 80-orna Henrik Zetterberg och Mattias Weinhandl. Vid flera gånger var de ytterst nära att överlista Tomas Vokoun, men ingen av dem blev matchhjälte och både Zetterberg och Weinhandl lämnade isen med tunga huvuden.

Nära en klassiker

Hade Zetterberg gjort mål efter en soloraid hade målet blivit en klassiker. Publiken höll andan när han grundlurade den tjeckiska backen.

– Vi kom i en två-mot-två situation. Jag valde att gå själv och lyckades ta mig förbi backen. Sedan tänkte jag sätta pucken högt, under ribban, på målvakten, men jag fick aldrig upp skottet, säger Zetterberg.

Kedjekamraten Mattias Weinhandl har haft ett tungt VM, bland annat har han varit sjuk. I går kunde han ha blivit matchhjälte. Främst var det två situationer där Weinhandl vara nära att göra mål.

– Jag fick en pass av Zäta, men fick på ett dåligt skott. Jag siktade på mellan benen på målvakten, men avslutet var dåligt, säger Weinhandl.

I det andra läget styrde pucken och pucken gick farligt nära mål.

Grymt besvikna

– Målvakten var överspelad. Jag ser inte riktigt var pucken tar vägen, men jag förstod att det var nära, säger Weinhandl.

Både Zetterberg och Weinhandl var grymt besvikna efter matchen. Det här var en chans för dem att visa att det är 80-talisterna som ska leda svensk hockey in i framtiden.

– Fast jag tyckte förlusten i Finland i finalen mot Kanada var tyngre. Där var det osäkert länge om det var mål eller inte, säger Zetterberg.

I sudden death satte förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson ihop Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson i en anfallsduo.

En superduo. Men de blev mållösa.

– Jag tyckte det var riktigt att gå för seger i sudden. Man ska alltid spela

för vinst och inte sikta in sig på att få till straffar, säger Zetterberg.

Läs också:

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM