Sverige i ordkrig med NHL

1 av 2
NHL – bandy?
HOCKEY

JÖNKÖPING

NHL hånas av både förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson samt hockeyexperten Niklas Wikegård.

De kallar NHL-hockeyn för sällskapshockey och bandyliknande.

- Den svenska hockeyn liknar amerikansk fotboll. Två tekar och resten står och håller i varandra, säger Wayne Fleming.

I gårdagens Sportbladet gick Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson ut och kritiserade förslaget att ha nolltolerans i OS-hockeyn. En domarnivå som används i NHL sedan innevarande säsong.

Han sade att NHL-matcherna påminde om allstar-jippon där fart och fläkt är borta.

- Det kommer blir en defensiv-hockey i OS med den nya tolkningen och det vill inte jag ha, sade Bengt-Åke Gustafsson.

Gustafsson fick medhåll av SVT:s hockeyexpert Niklas Wikegård som tyckte NHL får passa sig så att den inte börja likna bandy.

Oförstående

Men Mattias Norström, lagkapten i Los Angeles och Philadelphias andrecoach Wayne Fleming är oförstående inför kritiken som riktas mot nya NHL.

- Våra regler ska definitivt vara i OS också. Och kallar man våra matcher för allstar-matcher har man inte sett tillräckligt med NHL-matcher, säger Norström.

Fleming har rutin från svensk hockey efter fem säsonger i både Leksand och Brynäs.

- Tycker Tre Kronor-ledningen att våra matcher liknar allstarmatcher. Ok. Vår hockey är mycket renare nu, men tuffheten finns kvar, säger Fleming.

Han passar även på att likna svensk hockey vid en fasthållningsfest.

-Det jag minns av den svenska hockeyn i elitserien är att spelet liknar amerikansk fotboll. Två tekar och resten står och håller i varandra. Det är kanske så Sverige vill ha det i OS.

Gynnar Tre kronor

Mattias Norström är en av de givna spelarna i OS-truppen. Hans defensiva skickligheter är väl dokumenterade och han rankas som en av de bästa spelarna i egen zon i NHL.

Han tror att Tre Kronor gynnas av NHL-regler.

-De spelare som mår extra bra under den nya och hårda tolkningen är de kreativa spelare som gillar att utmana. Såna har vi många i Tre Kronor, säger Mattias Norström.

Tomas Ros