Svindlade pengar av förbundet - riskerar fängelse

Skandal i Medelpads ishockeyförbund avslöjad

HOCKEY

Överfört pengar till egna konton.

Satsat pengar på riskaktier

Den före detta styrelsen för Medelpads Ishockeyförbund har polisanmälts för ekonomiska brott och riskerar fängelse i upp till två år.

- Vi har försökt den mjuka vägen och bett dem att lämna tillbaka pengarna. Men det har inte gått. En anmälan var enda utvägen, säger Michael Englund, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Michael Englund polisanmälde Medelpad-styrelsen.

Enskede IK.

IFK Göteborg.

Och nu Medelpads Ishockeyförbund.

Idrott och ekonomi har förknippats med svarta rubriker senaste tiden.

Sundsvallstidningen Dagbladet hade i går ett avslöjande om Medelpads Ishockeyförbund och att för detta förbundsstyrelsen polisanmälts för trolöshet mot huvudman.

Skett felaktigheter

Michael Englund, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet, förklarar.

- Medelpads Ishockeyförbund har påvisat till oss att det förekommit ogentligheter i den ekonomiska verksamheten. De har redovisat en omfattande dokumentation. Mitt enda råd var att göra en polisanmälan, säger Englund.

Jan Granqvist vid Sundsvallspolisen utreder ärendet och han berättar om att det är stora delar av den före detta styrelsen som nu är brottsmisstänkt.

Till privata konton

Enligt Sundsvallspolisen finns misstankar om att den före detta styrelsen överfört pengar från förbundets konton till privata konton, de har spekulerat bort förbundets pengar i tvivelaktiga aktieköpt och även köpt hockeyutrustning till lag som inte lyder under Medelpads Ishockeyförbund.

- Det handlar om ett par hundra tusen kronor som försvunnit från Medelpads Ishockeyförbund. Men jag tror inte att det här är ett specifikt problem inom hockeyn. Det kliar i fingrarna hos många - oavsett hobby eller yrke, säger Michael Englund.

I straffskalan för trolöshet mot huvudman finns fängelse i upp till två år.

Tomas Ros