”Har man valt bort Finland är man inte poppis”

Boumedienne valde Tre Kronor före Lejonen: Jag förväntar mig inte jubel i dag…

Foto: KALLE PARKKINEN /LEHTIKUVA
SVERIGE - TILL SLUT Josef Boumedienne har både svenskt och finskt medborgarskap, men har nu gjort sina två första A-landskamper för Sverige. Något han inte tror kommer att uppskattas av den finska publiken.
HOCKEY

Josef Boumedienne, 27, valde mellan Tre Kronor och Finland.

Det blev till slut Tre Kronor.

- Jag förväntar mig inte att den finske publiken kommer att jubla åt mig i dag, säger Tre Kronor-backen.

Josef Boumediennes mamma är från Finland. Och hans pappa är från Algeriet. Själv är han uppväxt i både Sverige och Finland.

Eftersom han har dubbla medborgarskap kunde han spela i både för Finland och Sverige.

Han har aldrig varit aktuell för Tre Kronor, förrän nu, men i Finland har man tjatat om att få med Josef Boumedienne i landslaget i flera år.

Men det blev Tre Kronor - tack vare att Internationella Ishockeyförbundet hittade en juniorlandskamp för Boumedienne som omöjliggjorde spel i Finland.

- Det ska bli en rolig match i dag. Jag känner halva det finska laget och är till och med gudfar till finske landslagsspelaren Timo Vertalas dotter, säger Josef Boumedienne.

Boumedienne kommer definitivt inte vara som en snäll gudfar i eftermiddag och absolut inte använda mjuka sidan mot finländarna, trots att han har känslor, släkt och vänner i vårt östra grannland.

- Man har inga polare när man lirar, säger Boumedienne.

Förra säsongen spelade Josef Boumedienne med Kärpät och blev till slut finsk mästare efter tuffa finalmatcher mot Helsingfors-laget Jokerit.

- Publiken i Helsingfors har dubbla anledningar att bua åt mig i eftermiddag. Spelar man i Kärpät är man inte poppis i Helsingfors och har man valt bort Finland för Sverige blir det väl inte bättre, säger Josef Boumedienne.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM