Luleå nollade Leksand

”Men vi gör inte någon bra match"

HOCKEY

Tre mål i numerärt överläge gav Luleå tre poäng borta mot Leksand.

0–3 slutade matchen som innehöll en del utvisningar som kunde relateras till den nya hårdare regeltolkningen.

– Ett bra beslut med reglerna, men vi gör inte någon bra match, tyckte Mikael Renberg som gjorde Luleås första mål.

Timmarna innan matchen mellan Leksand och Luleå kom direktivet att regelboken ska följas hårdare. Fasthållningar och andra spelförstörande företeelser skulle bestraffas.

– Det var ett bra beslut och det var starkt att ta beslutet mitt i säsongen, tyckte Mikael Renberg.

– Tidigare under säsongen tycker jag att det varit lite si och så med bedömningen. Men man anpassar sig efter hur det döms. Är det tillåtet att lägga klubban runt midjan på en motståndare och dra till så gör man det, vi också.

Varken Leksand eller Luleå-spelarna verkade våga gå för fullt, av rädsla att hamna på botbänken. Tempot var lågt, målchanserna ganska lätträknade.

Renberg hade tre riktigt bra chanser i första perioden att ge sitt lag ledningen men överlistade då inte Johan Backlund i hemmamålet. I Luleås tredje numerära överläge fick han dock in pucken från nära håll.

Leksand hade chanser att kvittera ledningen. Bland annat träffade Jesper Ollas Tero Leinonens stolpe klockrent i andra perioden så det ekade i hela hallen. När Leksands Kimmo Lotvonen satt utvisad – för en solklar hakning – i sista perioden fick Leksands Jimmie Eriksson friläge från halva plan, men Leinonen räddade. Sekunderna senare gjorde Thomas Koch 2–0 för Luleå.

– Vi slutade spela i sista perioden när det var 18 minuter kvar. Hade Leksand kvitterat så hade vi fått börja om, då hade det blivit svårt, ansåg Renberg.

Mer nöjd var han med tre mål i numerärt överläge.

– Det har fungerat bra hela säsongen. Men det var svårt i denna match eftersom isen var så dålig. Det kändes nästan som att man tillbaka i Madison Square Garden, så dålig var isen, fortsatte han.

Leksandsspelarna stängde in sin i sitt omklädningsrum minuterna efter matchen. När dörren öppnades var det knäpptyst. Tåget mot kvalserien står kvar på Leksands perrong, men frågan är hur länge.

– Så här får det bara inte vara. I ett sånt här läge måste alla brinna, det gjorde vi inte. Nu är det tid för alla att rannsaka sig själva innan torsdagens match. Och vår dåliga insats handlade inte om den nya tolkningen av reglerna, sade Leksands-tränaren Christer Olsson.

Totalt hittade domaren Mikael Lundqvist 15 tvåminutersutvisningar. Av dessa var sju för fasthållningar eller hakningar.

– Domaren gjorde det bra, han var duktig, fastslog Renberg.

Sune Karlsson/TT