”Chansa inte, Bengt-Åke, skicka med en veterinär om det kan hjälpa spelarna”

Sportbladets Patrik Thornéus vill vara på den säkra sidan i OS

HOCKEY

Herregud, varför chansa?

Skicka med en psykolog till OS, en präst, en frisör, en tandhygienist och kanske till och med en veterinär - allt för att vara på den säkra sidan, alltså.

Spelarna behöver all hjälp de kan få när slutspelet drar igång i Turin.

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson säger att han utgår från att spelarna är färdiga med "sorgearbetet" när de landar i Turin och spelarna själva tycker att en mental tränare är helt överflödig i turneringen.

Okej, finito.

Eller ska vi lyssna på dem?

Vit lögn av spelarna

Att spelarna - som de själv säger - har förträngt fiaskot mot Vitryssland och det faktum att laget faktiskt blev utbuat hemma i Globen efter storförlusten mot Tjeckien i World Cup är nog bara en vit lögn för att övertyga dem själva, tippar jag.

Man kan aldrig glömma sådana trauman, utan man måste lära sig att leva med dessa livet ut.

Inför OS i Turin kommer Tre Kronors alla misslyckanden att ältas gång på gång i media och varje person spelarna möter inför turneringen ställer förmodligen samma fråga, bara formulerat på lite olika sätt:

- Det blir väl inget nytt Vitryssland i Turin?

- Det här är sista chansen, va?

- Ni viker väl inte ner er om ni ställs mot Kanada i slutspelet?

Varje frågeställning bygger sakta men säkert upp en sorts sanning och den sanningen - att Tre Kronor egentligen är ett gäng förlorare - kommer garanterat att vara till en nackdel för spelarna ute på isen.

Jag tror inte på hjärnskrynklare, det har jag aldrig gjort, men det är ingen idé att lämna någonting åt slumpen den här gången.

Vi har nämligen inte råd att chansa.

Det bästa på evigheter

Laget som ställs på isen i Turin är det bästa vi kommer att kunna mönstra på år och dar i en stor turnering. Om fyra år är Foppa, Sudden och Lidas förmodligen glada hockeypensionärer och ska vi någonsin få fram en lika bra generation igen krävs det framgång.

Mörk historia

Den vetskapen är nog heller inte helt lätt att leva med när det står 3-3 i kvartsfinalen mot Kanada, förlängningen blivit mållös och Henrik Zetterberg kliver in på isen för att slå den avgörande straffen mot Martin Brodeur.

Att Tre Kronor dessutom har en mörk historia med den "gyllene generationen" lugnar definitivt inte nerverna.

Nej, slå på stort den här gången, Bengt-Åke!

Du har ingenting att förlora.

Patrik Thornéus