Småkronorna femma i JVM

HOCKEY

Måltorkan såg ut att fortsätta. Men två mål på 25 sekunder i tredje perioden gjorde att Sverige slutade femma junior-VM i ishockey.

Det blev 3–1 i placeringsmatchen mot Tjeckien.

Efter två perioder var matchen om femte plats ännu mållös och den tjeckiske burväktaren Radek Fiala motade 21 skott bara i den andra perioden.

– Man började fundera lite när vi hade skjutit typ 45 skott och fortfarande inte gjort mål, sade forwarden Nicklas Bergfors till junior-VM:s hemsida efter matchen.

Bergfors funderade nog på om ännu en storspelande målvakt skulle sänka Sverige. I kvartsfinalen mot Finland tog målvakten Teemu Laasko samtliga 53 svenska skott. Den matchen var mållös efter tre perioder och i förlängningen föll Småkronorna efter att Finland fått ett – ur svensk synvinkel – tveksamt mål godkänt.

Nu verkade det vara Fiala som skulle stoppa Sverige. Men med två mål på 25 sekunder i inledningen av tredje perioden fick Småkronorna slut på måltorkan. Johan Ryno – utsedd till matchens lirare – bröt dödläget med en fin soloprestation och placerade in en backhand. Kort därefter ökade Nicklas Bergfors på Småkronornas ledning till 2–0.

Turligt mål

– Det var skönt att få göra mål, även om det var lite turligt, sade Bergfors om sin avslutning.

Tjeckien reducerade snabbt genom Tomas Kana, men hårt jobbande Nicklas Bäckström fastställde slutresultatet till 3–1 då Tjeckien tagit ut målvakten i slutskedet.

Segern var ändå rättvis då Sverige hade ett stort spelövertag och sköt nästan dubbelt så många skott mot mål, 43 mot 22. I andra perioden visade skottstatistiken 21–6:

– I andra perioden kom vi inte ur egen zon och skapade inte någonting, sade den assisterande tjeckiske coachen Jan Votruba till hemsidan.

Ändå ansåg den svenske förbundskaptenen Torgny Bendelin att matchen var jämn, och tyckte den svenska segern var mer övertygande i gruppspelet då segersiffrorna skrevs till 3–2.

Länge sedan senaste medaljen

– Vi överraskade dem i vårt första möte och den här gången visste vi att de inte skulle göra samma misstag. Vi visste att det skulle bli tufft och det blev det, sade Bendelin efter femteplatsen.

Senaste gången Sverige tog en medalj i junior-VM var 1996. I det svenska laget utsågs Tobias Viklund, Oskar Hedman och Johannes Salomonsson till de bästa spelarna sett över hela turneringen.

Drygt 10600 åskådare bevittnade matchen om femte pris. Det lär bli ännu fler när värdnationen Kanada möter Ryssland i finalen, som spelas natten mot fredag svensk tid.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM