Norge köper Tre Kronor...

Norsk bank ny huvudsponsor - 35 miljoner kr

HOCKEY

Tre Kronor har skrivit

ett generöst huvudsponsoravtal med DnB NOR Bank.

-Vi märker att företagen kommer tillbaka till svensk hockey och att Tre Kronor fortfarande är ett starkt varumärke, säger Patrik Wigelius, marknadschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: Mats Strand
Attraktivt Tre Kronor är återigen ett intressant varumärke efter World Cup 2004 och sexskandalen i fjol.

Den förra säsongen hade Tre Kronor ingen huvudsponsor. Dessförinnan var Coca Cola huvudsponsor till ishockeylandslaget.

Nu har Svenska Ishockeyförbundet och DnB NOR Bank, Norges största finanskoncern, undertecknat ett sponsoravtal. Ett mycket förmånligt sådant för svensk hockey.

-Ja, det stämmer. DnB NOR Bank kommer att finnas på Tre Kronors dräkt, både fram och bak. De kommer även att få heltäckande exponering med is- och sargreklam samt vara mycket synliga med Tre Kronor, säger Patrik Wigelius.

Fyra plus fyra år

Avtalet mellan den norska finansjätten och Tre Kronor är skrivet på fyra år med en option på fyra ytterligare år.

Totala värdet över åtta år är cirka 35 miljoner kronor, vad Sportbladet erfar.

-Vi är jätteglada över att få en sådan här stark huvudsponsor. DnB NOR Bank tänker långsiktigt och det passar oss utmärkt, säger Wigelius.

Tre Kronors värde försämrades avsevärt under World Cup 2004 och även när sexskandalen under Sweden Hockey Games uppdagades. Nu har vindarna vänt, menar Wigelius.

-Ja, vi har skrivit flera bra avtal med företag som vill synas med oss. Vår marknadsoffensiv slår väl ut. Vi märker att företagen kommer tillbaka till Tre Kronor, säger Wigelius.

Bankkoncern

Pengarna kommer inte att öronmärkas med något speciellt utan går in i Svenska Ishockeyförbundets stora konto för intäkter.

-Fast de här pengarna ger oss stadga och självklart gör det här avtalet att vi kan fortsätta att utveckla och förbättra svensk hockey, säger Wigelius.

Att en norsk bankkoncern går in och sponsrar Tre Kronor med en stor summa pengar kanske känns lite konstigt.

Men företagets vd i Sverige Anders Jonsson förklarar:

-Vi är ganska okända i Sverige och vi definerer Sverige som en stor marknad för oss. Sedan är Tre Kronor ett av de starkaste och bästa varumärkena i Sverige. Norge har ett eget ishockeylandslag, men sporten är inte lika stor i Norge som i Sverige.

Tomas Ros