Andra perioden för fängelsedömde Percy Nilsson

HOCKEY

Malmö (TT)

Malmö Redhawks förre ordförande Percy Nilsson och tidigare klubbdirektören Sune Moberg dömdes i fjol våras till vardera ett års fängelse för att ha lurat staten på flera miljoner i arbetsgivaravgifter på spelarlöner.

På tisdag tar de åter upp kampen för bli friade – den här gången med helt nya försvarare.

Foto: Lasse Allard
Percy Nilsson.

Tingsrätten i Malmö fällde de två för grovt skattebrott och grovt skattebedrägeri. Ännu en före detta klubbdirektör, Gunnar Svensson, var åtalad men friades.

Det rådde aldrig något tvivel om att domen skulle överklagas till hovrätten. De två dömda hävdade och hävdar alltjämt att de är oskyldiga. Åklagaren Håkan Litsegård vill samtidigt att hovrätten också ska döma den tredje tilltalade, Gunnar Svensson, till fängelse.

Konto utomlands

Målet handlar om vilka anställningsförhållanden som gällde för sex spelare som värvades till ishockeyklubben under 90-talets första hälft. Var spelarna anställda av klubben eller inhyrda?

Åklagaren – och tingsrätten – hävdar att spelarna var anställda och fick lön av föreningen, lön på vilken klubben skulle betala arbetsgivaravgift. I stället delades spelararvodena upp i två delar, en mindre till spelaren och en större som sändes till ett agentkonto utomlands.

På så sätt lurades staten på 3,3 miljoner kronor, enligt åklagaren, eller på 2,9 miljoner enligt tingsrättens bedömning.

Nya advokater

Percy Nilsson och de två klubbdirektörerna menar att de vid tidpunkten för värvningarna inte kunnat förstå annat än att konstruktionen var laglig. Liknande upplägg förekom i andra klubbar och hade fått klartecken av en yrkesrevisor som Malmöföreningen anlitade.

Försvaret pekar också på att ingen av de åtalade vann något för egen del.

Både Percy Nilsson och Sune Moberg har under hand bytt sina advokater. I tingsrätten försvarades Nilsson av advokat Leif Silbersky och Moberg av Cai-Inge Holm. De har nu bytts ut mot Tomas Nilsson och Mikael Nilsson.

Bakgrund: Anställda eller inhyrda?

Thomas Hamberg/TT