Salmings indianare

Hockeylegenden hedersgäst vid indianceremoni

HOCKEY

Efter 77 år i Sverige ska haislaindianernas totempåle hem till Kanada igen.

Det firades på Etnografiska museet och inbjuden hedersgäst var – Börje Salming.

– Som same känner jag med indianerna, säger han.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Hockeylegenden Börje Salming och kulturminister Leif Pagrotsky var med vid det ceremoniella överlämnandet av totempålen till Haislaindiarna från Kanada.

Den före detta hockeyspelaren var speciellt inbjuden till ceremonin i går där även kulturminister Leif Pagrotsky och hitresta haislaindianer från Kanada deltog.

– Jag har alltid varit fascinerad av indianer och jag känner gemenskap med dem som same, säger Börje Salming.

Oklara omständigheter

Totempålen donerades på 20-talet till Etnografiska museet av Olof Hansson, dåvarande svensk konsul i British Columbia, Kanada. Han uppgav att han köpt totempålen men enligt indianerna försvann den under oklara omständigheter. Sedan 1991 har processen pågått för att få den tillbaka.

– Att det nu blir av är en historisk händelse, säger kulturminister Leif Pagrotsky.

Tillsammans med honom hjälpte Börje Salming till att resa den nytillverkade totempåle som indianerna lämnade i utbyte mot den gamla. Efter sina år i Kanada är Börje Salming ett välkänt ansikte och hans stöd betyder mycket för de hockeyfrälsta haislaindianerna.

– Att vi får tillbaka pålen är det viktigaste. Men vi håller på Toronto Maple Leaves och Börje Salming har många trogna fans hos vårt folk. Skulle jag komma hem utan hans autograf skulle jag inte vara välkommen, säger haislaindianen Gerold Amos.

Saknar inte hockeyn

Själv tar hockeylegenden uppståndelsen med ro.

– Att jag blir igenkänd av dem är inte så konstigt, jag spelade i Kanada så länge.

Saknar du hockeyn?

– Nej, det känns bara skönt att sitta framför tv:n och kolla.

Tittar du mycket?

– Ja, det blir en del. Jag följde OS och det var verkligen kul att se. Vi började svagt men kom starkt på slutet. Det var skönt.

Ditt poängrekord i NHL slogs nyligen av Nicklas Lidström. Hur känns det?

– Ha ha, det känns bara bra. Vi har ju spelat ihop och känner varandra. Ska man bli slagen av någon är Lidas en bra kandidat.

Haislaindianerna

Miranda Sigander