Stjärnsmällar för elitserielagen

Södertälje utan seger efter två kvalserieomgångar

HOCKEY

Skellefteå (TT)

För mindre än ett år sedan spelade Södertälje SM-semifinal i ishockey.

Nu riskerar klubben att åka ner i allsvenskan.

Efter två omgångar i kvalserien har Södertälje ynka en poäng. Ett heltänt Skellefteå AIK hemmabesegrade på fredagen Södertälje med 5–2 (2-0, 1-1, 2-1).

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån
Rögles Niklas Karmhag tacklar Leksands Oscar Steen.

Södertäljes coach Mats Hallin försökte se ljus i mörkret:

– Det känns ändå lite mer positivt än senast fastän det är skit. Vi har fler killar med oss som ger järnet än när vi förlorade första matchen mot Bofors. Det är inget fel på viljan, men vi måste få ut mer av energin som finns. Vi måste kriga på ett annat sätt för att vinna matcher i en kvalserie, säger Hallin efter förlusten.

Elitserien är nu avlägsen för Södertälje som är sist i kvalserietabellen.

– Det känns för djävligt. Men det är åtta matcher kvar och nu vet alla våra spelare vad en kvalserie är, det finns folk som inte har spelat en kvalserie förr. Nu är vi underdogs och det är bara att gå in och köra, säger Hallin.

Skellefteå vräkte på i gammal god stil, gick på för fullt från start och drog ifrån till 2–0 efter två mål i power play i första perioden. Södertälje kom sedan aldrig tillbaka in i matchen mot ett Skellefteå som försvarade sig starkt.

Tjeckisk punktering

Tjeckiske forwarden Daniel Branda punkterade tillställningen med sitt 5–2-mål i mitten av tredje perioden.

En fullsatt Skellefteå Kraft Arena (5200 åskådare) bar fram hemmalaget till en plats närmare solen i elitserien efter många år i skuggan – senast Skellefteå spelade i elitserien var hösten 1989.

– Vi kontrollerade matchen bra och gör en riktigt bra insats. Man slår inte Södertälje om inte alla är där, kommenterar Skellefteås tränare Tommy Samuelsson.

Skellefteå är nu uppe på andra plats i tabellen bakom Malmö. Två platser till elitserien står på spel. De två allsvenska giganterna möts i en tidig seriefinal i Skåne på måndag.

– Vi måste spela på den här nivån om vi ska ha en chans i Malmö. Det är ett riktigt bra hockeylag, men vi har slagit Malmö hemma i serien och vann bortamatchen i sudden, säger Samuelsson.

Bofors föll tungt

Bofors lyckades inte alls lika bra på hemmaplan efter skrällsegern över Södertälje i första omgången. Bofors blev helt överkört av Malmö, som vann med hela 9–2.

Ändå hade Bofors 1–0 och chans till tvåan i numerärt överläge. Men i stället kvitterade Edvin Frylén och innan perioden var över ledde Malmö med 3–1. När Patrik Hersley gjorde 5–2 i slutet av andra perioden orkade Bofors inte längre.

Malmö rann i väg till en storseger och har redan kopplat grepp om förstaplatsen i kvalserien. Med sex poäng och full pott leder Malmö med tre poäng.

Leksand fick rena mardrömsstarten borta mot Rögle. Efter åtta sekunder blev Magnus Österby utvisad. Fyra sekunder senare gjorde Rögle 1–0. Målskytt var lagets ankare Kenny Jönsson.

Det blev till slut klara 4–0 till Rögle. Kristofer Starck blev tvåmålsskytt i Skånelaget som blandade sig i kampen om avancemang till elitserien.

TT