Drömlaget är för dyrt

Försäkringar för miljoner - då kan förbundet tvingas tacka nej till stjärnspelarna

1 av 3
KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN LÄSBAR GRAFIK
HOCKEY

Tre Kronors stjärnlag i VM riskerar att stoppas.

Sportbladet kan avslöja anledningen: Förbundet har inte råd.

- Vi måste veta att kostnaden vi drar på oss är rimlig och göra en bedömning vid laguttagningen, både sportslig och ekonomisk, säger Michael Englund, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

Tre Kronors succé i OS har fött förhoppningar inför VM i Lettland där Sverige kan få ett mycket starkt landslag. Mycket beror, som vanligt, på hur det går i NHL och just nu ser det fördelaktigt ut eftersom många svensklag ser ut att missa slutspel.

Men det är inte säkert att Tre Kronor blir det drömlag som alla fans hoppas på - trots att superstjärnor är lediga för spel.

Det är höga försäkringskostnader för våra svenska NHL-spelare som är påfrestande för Ishockeyförbundets ekonomi.

I veckan ska förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson och generalsekretare Michael Englund träffas för ett möte om succén i OS och en blick framåt mot VM.

Bland annat ska problematiken om dyra försäkringar diskuteras.

- Jag måste få prata med Bengt-Åke och se vilka spelare som är aktuella för VM och utifrån det göra en bedömning hur mycket laget kommer att kosta, säger Michael Englund och fortsätter:

-Svenska Ishockeyförbundet måste veta att vi klarar av kostnaden och att den är rimlig.

Kan stjälpa ekonomin

Ishockeyförbundet är oroligt för att försäkringskostnaden drar i väg och att den riskerar att stjälpa förbundets ekonomi.

- Vi måste vara noga med att titta vad som är värt att betala. Jag kan inte säga något tak för vad vi är beredda att betala - det är något som jag och Bengt-Åke måste diskutera, säger Michal Englund.

Mardrömsscenariot är att förbundet tvingas tacka nej till spelare på grund av dyra premier.

- Ja, det vore inte roligt. Och jag hoppas givetvis att det inte blir verklighet, säger Michael Englund.

Gratis under OS

Under OS kostade NHL-proffsen ingenting för Svenska Ishockeyförbundet i försäkringskostnad.

VM är en annan sak eftersom NHL inte är villigt att försäkra spelarna under VM.

Så har det varit i flera år.

- Jag hade hoppats att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) och NHL hade kommit överens om det här med spelarförsäkringar under VM. Det är ett problem som uppstår år efter år. Det bästa hade varit om IIHF hade gjort en gruppförsäkran för alla NHL-spelare som är med i VM, säger Michael Englund, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

Men så är inte fallet. IIHF bidrar med 30 000 kronor per spelare i försäkringsbidrag.

Men bidraget räcker inte långt.

Baseras på kontraktet

Den stora kostnaden får respektive nationellt förbund ta på sig.

Bland annat kostade Nicklas Lidström och Peter Forsberg 840 000 kronor i försäkringspremie när de spelade två matcher i VM 2004.

Premien baseras på hur långt kontrakt spelaren har och hur mycket kontraktet är värt. Sedan är premien cirka en procent av återstående kontraktsvärde.

- Det spelar ingen roll om NHL-spelaren är med i Tre Kronor i en match eller i två veckor - premien blir lika stor och måste betalas innan spelaren får kliva på isen, säger Dag Pedersen, administrativ chef på Svenska Ishockeyförbundet.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM