På sikt kommer våra landslag försvinna

Lasse Anrell: Kapitalet kör över staten

HOCKEY

Det är kapitalet mot staten.

Det är klubbarna mot landslagen.

Det är ingen tvekan om att våra landslag i både ishockey och fotboll är allvarligt hotade.

Sportbladets avslöjande i dag om att Svenska Ishockeyförbundet inte längre har råd att ta hem de bästa spelarna från NHL är ett dråpslag mot svensk hockey i allmänhet och mot Tre Kronors chanser i VM i synnerhet.

Att förbundet viker sig mot NHL och deras krav på dyra försäkringar för de spelare som ska komma hem är begripligt. Det handlar om stora summor. Det finns alltid en gräns för hur mycket man kan betala, eller åtminstone för hur mycket man anser sig vilja betala. Summor som 840 000 kronor i försäkringspremier för Nicklas Lidström och Peter Forsberg för två matcher i VM i Prag 2004 är ju bisarra.

Men jag antar att det bara är att acceptera det.

Det brukar vara det när det gäller NHL.

Lätt att bli förbannad

Men det är naturligtvis lätt att bli förbannad. Förbannad för att bizniz styr och för att proffsligorna inte bryr sig en enda sekund om de händer som föder dem. Tvärtom, det handlar om makt; det var spelare som Peter Forsberg som kunde utnyttja sin ålder och sin position och tvinga sig med till OS. Alla spelare klarade inte det.

Och jag är övertygad om att NHL är väldigt nöjda med beskedet från Svenska Ishockeyförbundet. De vill inte ha något som helst landslagsspel för sina stjärnor. Inget slitage, inga skador, inga bråk.

Men det är inte bara hockeyn det här gäller.

Capello muttrade

Vi läste efter svenska landslagets match mot Irland att det fanns ett visst muttrande från Fabio Capello om att Zlatan kom hem i dåligt skick.

Nu driver de rika klubbarna processen vidare - och jag kan inte se något annat slutmål än att landslagen på sikt upphör att existera. EU upplöser nationalstaterna. G 14 upplöser landslagen. Först då är de rika klubbarna nöjda. Ingen konkurrens om spelarnas tid, inget onödigt slitage utan att klubbarna får del av kakan.

Det här är den sköna värld vi lever i just nu.

Hur kan det stoppas?

Kapitalet i form av storklubbarna kör över staten i form av landslagen.

Hur ska det här kunna stoppas, frågar vi oss nu i lilla äppelkäcka Norden? Jag antar att det är omöjligt att vrida klockan tillbaka, det brukar inte fungera så. Men fortfarande är exempelvis VM ett starkare varumärke än Champions League. EM, träningsmatcher, Afrikanska mästerskapen är däremot varumärken som mycket väl kan vara på väg ut.

Fifa och Uefa har god kontroll över de olika turneringarna och räddningen för landslagen ligger möjligen där. Det finns en maktkamp med två starka parter. Det är där en fungerande förhandlingssituation existerar. Och när klubbarna hotar att bryta sig ur Fifas dominans och skapa egna ligor så blir det inte mycket mer än hot.

Bojkotta OS

Men hockeyn har ett annat läge. Där är NHL den dominerande parten. De bestämmer. Europeiska förbundet och därigenom svenska förbundet har inte så mycket att sätta emot. Det förhandlas, absolut, bland annat om ersättning från NHL till spelarnas svenska klubbar vid värvningar. Men så mycket mer är det inte.

NHL talar om bojkotta OS.

Trots att nästa OS går i Kanada.

Orsak: för många skador. Jag antar att när de väl bestämt sig så blir det så. Då kan vi stå här och diskutera försäkringspremier och sånt, men verkligheten avgörs nån annanstans och jag är mycket pessimistisk om landslagens framtid i hockey.

Lasse Anrell