Leksand allt längre från elitserien

Topplagen drar ifrån – Kopitar avgjorde i slutsekunden

HOCKEY

Leksand ser ut att spela allsvensk hockey kommande säsong.

Skellefteå vände och vann med 4-1 mot Curre Lundmarks krisgäng.

Samtidigt vann både Malmö och Södertälje och det gör att de tre topplagen nu drar ifrån.

Foto: Rickard Nilsson/Bildbyrån
Malmö jublar efter segern i Ängelholm medan Rögles kapten Kenny Jönsson deppar.

I Skellefteå handlade det mycket om gästernas målvakt Johan Backlund till en början. Leksandmålvakten radade upp viktiga räddningar när SAIK sköt hela 21 skott i den första perioden mot Leksands åtta. Backlund höll nollan i 1-0-ledning i drygt 35 minuter men sedan kom målen.

Backlund tappade in 2-1 efter 17.06 i den andra perioden. Bara en och en halv minut tidigare hade Branda även lagt in 1-1 och Skellefteås vänding var ett faktum.

I den tredje perioden slog sedan Brett Harkins in 3-1 och Branda 4-1 i öppet mål och Skellefteå befäster serieledningen.

Kopitar avgjorde

Bofors stod för omgångens skräll när man återigen skakade Södertälje.

Det var i kvalseriens första omgång som Bofors vann med 4-3 efter förlängning i Södertälje. Efter det har inte Karlskogalaget tagit en enda poäng medan SSK fått fart med nye tränaren Leif Strömberg, tidigare i just Bofors.

Och det började inget vidare för hemmalaget i Nobelhallen där Anze Kopitar och Jan Huokko såg till att gästerna gick fram till 2-0. Men Martin Strandfeldt hann reducera innan första periodpausen och satte även 2-2 i början av den tredje perioden.

Men med en (!) sekund kvar hittade Kopitar återigen rätt bakom Henrik Tojkander och blev matchhjälte. En annan sådan i SSK var målvakten Rastislav Stana som tog 38 skott.

Hirsch tät

I Ängelholm tog Malmö en säker seger i derbyt mot Rögle. Finske målvakten Jere Myllyniemi har tidigare varit en jätte i Röglemålet men mot MIF hade han ingen större afton.

Andre Savage, Carl Söderberg, Kim Staal, Mikael Wahlberg och Juha Riihijärvi hittade all rätt bakom Myllyniemi till en säker 5-1-seger för Malmö. Corey Hirsch fick 36 skott mot sig och släppte bara in Mattias Carlssons puck i slutet av den första perioden.

– Det känns härligt. Vi har allt i egna händer. Nu ska vi göra första målet i nästa match. Längre än så tänker vi inte, sade Riihijärvi till SVT24 enligt TT.

Daniel Lagerqvist