Tre Kronor föll i prestigemötet

Ryssland vann LG Hockey Games

HOCKEY

Tre Kronor förlorade prestigemötet mot Finland.

0–2-förlusten kostade turneringssegern.

– Jag tycker ändå att Sverige gjorde en riktigt bra match, säger SVT-experten Niklas Wikegård.

Det blev förlust mot Finland (0–2) – och ingen slutseger i den egna landslagsturneringen.

Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson fick ändå ett VM-besked som han väntat på.

I Johan Holmqvist har Sverige en förstemålvakt som kan övertyga.

Det började illa i avslutningsmatchen – med 0–1 av Tommi Santala i numerärt överläge redan efter en minut av den första perioden. Och det slutade när Finlands 0–2 styrdes in i eget mål av Andreas Karlsson efter fem minuter av den tredje.

På målen var Holmqvist utan chans.

Däremellan var han utan tvivel en målvakt att luta sig emot. Dels i matchen, dels i det världsmästerskap som inleds i Riga om mindre än en vecka.

Frustrerad Kerman

Hade det inte varit för Holmqvist hade Sverige knappast kommit undan den första perioden utan mer än Santalas 0–1-mål. För Finland var hett.

Tommi Kallio och Jari Viuhkola hade en dubbelchans, Jarkko Ruutu ett par öppna lägen, Jussi Personen fritt skottfält framför mål.

Holmqvist klarade allt.

Hur han sedan hann få upp plockhandsken på Viuhkolas närskott efter 17 minuter visste nog Brynäsmålvakten knappt själv. Än mindre hur han fick ut benet när Mikko Koivu försökte vrida in pucken intill stolpen minuten senare. Eller hur han lyckades hålla pucken på rätt sida mållinjen när Timo Pärssinen fick ett friläge i mitten av andra perioden.

Värst av tv-räddningarna var ändå den på Kalle Kermans öppna mål i mitten av den andra perioden. Moraforwarden hade bara att raka in 2–0 när Holmqvist kastade sig från vänster till höger och styrde undan med klubban.

Kerman ruskade på huvudet, frustrerad och fascinerad i samma sekund.

Det var han inte ensam om att vara.

Sverige trea

När det gäller VM-truppen offentliggör Bengt-Åke Gustafsson sina val på tisdag, dagen efter Euro Hockey Tour-finalen mot Ryssland. På plats i Globen finns 28 spelare, vilket ska bli maximalt 23 till VM-premiären mot Ukraina på lördag. Då finns också eventuella NHL-förstärkningar att ta med i beräkningen, även om det ser ut att bli få.

I måndagens genrep mot Ryssland ska ”bästa laget spela”, enligt Gustafsson. Det innebär att EHT-finalen kommer att ge en rejäl förhandsglimt av VM-truppen.

I och med att Sveriges 0–2-förlust mot Finland var det Ryssland som tog hem slutsegern i årets Globenturnering, före finländarna. Tre Kronor slutade trea, med Tjeckien på jumboplats.

Sportbladet.se-TT ([email protected])