”Er son är död”

Falska dödsbud till hockeyspelarens familj

HOCKEY

Flera anhöriga till spelare i AIK Hockey Härnösand fick i söndags natt väldigt obehagliga telefonsamtal.

En förälder till en spelare i laget fick beskedet ”er son är död” av en anonym person.

Det uppger Tidningen Ångermaland.

– Er son är död. Han har omkommit i en busskrasch på väg hem ifrån matchen i Kiruna, sa personen i telefonen.

Ungefär samtidigt fick två flickvänner till två andra spelare var sitt telefonsamtal.

– Din pojkvän har blivit svårt skadad. Spelarbussen har kraschat på väg hem till Härnösand från Kiruna.

Den ”döde” sonen ringde upp

För familjen som fick dödsbudet om sin son rasade allt samman.

– Det här är upprörande och man lider med familjen. Det måste ha varit en oerhörd chock, säger förundersökningsledare, Ulrika Blyberg till Tidningen Ångermaland.

Den ”döde” sonen ringde lite senare hem till familjen och sa att han levde i allra högsta grad och att det inte alls varit någon busskrasch. Det hade nämligen kommit ett samtal från Härnösand till spelarbussen, från en före detta lagkamrat, där denne ville höra sig för om olyckan, om dödsfall och skadade och då ringde spelaren upp sin familj och berättade att han var vid liv.

Lagets tränare, Peter Gradin, är polis och ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Jag har varit polis i trettio år varav tjugofem i Stockholm och trodde att jag upplevt allt. Men någonting liknande har jag aldrig råkat ut för. Det här måste vara någon sjuk människa, någon annan förklaring finns inte. Jag satt i bussen och fick en mobil i handen. En före detta spelare i vårt lag, som numera spelar i en klubb i Medelpad, ringde och frågade om allt stod rätt till. Även han hade fått ett telefonsamtal från en person som berättade att ytterligare en av våra spelare hade omkommit. Alltså totalt två dödsfall och två svårt skadade på vår hemresa, säger Gradin till Tidningen Ångermaland.

– Under tisdagen kommer vi att starta en utredning och jag tror att vi har vissa möjligheter. Ifjol hände också en otrevlig sak när vi reste hem från Kiruna. Även det var ett telefonsamtal fast det var en annan typ av incident, säger Peter Gradin.

Sportbladet.se