Svensk seger i Ceska Cup

Besegrade Tjeckien med 4-2

HOCKEY

Johan Holmqvist och Stefan Liv flyttade till NHL och ställde dörren till Tre Kronor öppen bakom sig.

På väg att kliva in:

Johan Backlund, 25.

Debuten mot Tjeckien (4–2) var splittrad – men lovande.

Å ena sidan:

En billigt släppt retur bjöd in tjeckerna i matchen i mitten av den andra perioden, vilket indirekt ledde till att Tjeckien fick kraft nog att hämta in 0–2 till 2–2.

Å andra sidan:

När kvällen var över spelade det ingen större roll. Inte när Tre Kronor hade tagit sig tillbaka, inte när Tre Kronor hade vunnit med 4–2, inte när Backlund visat att han duger.

Holmqvist drog till

Från att ha tappat sitt 2–0-överläge – efter mål av Mathias Månsson och Johan Davidsson – hade Sverige också tillräckligt med energi för att i den tredje perioden trycka in 3–2-målet. I spel fem mot fyra gled Linköpingsbacken Andreas Holmqvist in några skär från blålinjen, tittade upp och såg att Stefan Pettersson skymde målvakten Milan Hnilicka.

Då drog Holmqvist till.

Skottet gav ledningen och så småningom en förhållandevis klar seger när också Tony Mårtensson blivit målskytt genom att sätta 4–2 med 20 sekunder kvar av matchen.

Klart godkänd

För Backlund blev matchbilden ungefär som den brukar bli för målvakter i Tre Kronors möten med Tjeckien – lugnt i långa stunder, sedan snabba kontringar att styra undan.

Backlund gjorde det bra, och utöver den enkelt släppta returen blev debuten godkänd.

Han fick chansen för första gången, han fick komma undan med höstens första Tre Kronor-seger – och han fick visa att han är en av dem som kan tränga sig in i diskussionen om vem som ska bli Tre Kronors nye förstemålvakt.

Med Johan Holmqvist utflyttad till Tampa Bay och Stefan Liv till Detroit är platsen ledig.

För Tre Kronor avslutas Ceska Cup på söndagen, mot Finland. Det är osäkert om lagkaptenen Kenny Jönsson kan vara med då, mot tjeckerna klev han av med ljumskproblem i andra perioden.

– Jag tror inte att det ska vara nåt allvarligt, säger Tre Kronors lagledare Mats Näslund till TT.

TT