Sågas för sin stil

Backlund stark mot Tjeckien - men får kritik för sitt spelsätt

1 av 2 | Foto: ap
"Hemmabygge" Under gårdagens vinstmatch mot Tjeckien var Johan Backlund en av de dominerande. Men målvaktstränaren Fredrik Mikko tycker inte att det finns någon kontinuitet i Backlunds stil. "Han skulle behöva skolas", säger Mikko.
HOCKEY

Lyckosam debut i Tre Kronor.

Men Johan Backlunds spelstil sågas av målvaktstränaren Fredrik Mikko.

- Det är lite av ett hemmabygge, säger han.

Johan Backlund fick en fin start på sin landslagskarriär. Timråmålvakten var en av Tre Kronors bästa i 4-2

-segern mot Tjeckien på bortaplan i Ceska Cup.

Vid tjeckernas första mål bjöd han på en onödig retur, men annars var insatsen felfri.

- Det var riktigt skoj. Jag försökte tänka på att ha kul och njuta av att få spela för Sverige. Det var lite pirrigt innan matchen, men sedan var det bara att gå ut och spela, säger han.

Många tror att Johan Backlund, som förra säsongen spelade i Leksand, i år kommer att växa ut till en av elitseriens främsta målvakter.

Hjälpte Henriksson

Målvaktstränaren Fredrik Mikko är av en annan uppfattning.

- Stilen är lite av ett hemmabygge. Det finns ingen direkt kontinuitet, säger han.

Mikko, som förra säsongen var i Färjestad och hjälpte Daniel Henriksson, anser att Johan Backlund behöver specialtränas.

- Han skulle behöva skolas, få hjälp med tekniken. Nu blandar han och ger väldigt mycket. Det finns massor av potential kvar. Med lite hjälp med tekniken kan han utvecklas en hel del.

Johan Backlunds reaktion på kritiken?

Han håller med.

- Ja, det stämmer väl ganska bra. Det finns ingen anledning över att ta illa upp över det Mikko säger. Rent tekniskt finns det massor att jobba med. Jag har inte haft så många målvaktstränare att jobba med tidigare.

Med Kapanen

I Timrå blir det ändring på det.

Tillsammans med Mika Tarvainen, som i många år jobbade tillsammans med förre Timråmålvakten Kimmo Kapanen, ska Backlund finslipa tekniken inför elitseriepremiären.

- Vi ska nöta lite under nästa vecka. Det känns bra. Har man en bra målvaktstränaren kan man lära sig mycket, säger Johan Backlund.

Så jobbar en hockeymålvakt - tre stilar

Stefan Persson