Tre Kronor föll mot Finland

Sverige pressade hårt i slutet av matchen

HOCKEY

Tre Kronor vann OS- och VM-guld ifjol.

Det hade sitt pris.

Tillsammans med Finland är Sverige det land som under sommaren har tappat flest spelare till NHL.

Det märks i Tre Kronor.

Från VM-laget i Riga har sex spelare försvunnit. Johan Holmqvist och Andreas Karlsson tog chansen i Tampa Bay, Stefan Liv flyttade till Detroit, Joel Lundqvist till Dallas, Björn Melin till Anaheim och Jonas Nordquist skrev på för Chicago.

Men även på nivån under VM-spelarna finns förluster.

De är svårare att förutse.

– Vi har förståelse för att spelarna vill ta chansen i NHL, men helst skulle jag ju se att de hade hunnit göra en eller ett par VM-turneringar innan de sticker över. Inte minst för deras utvecklings skull, säger Tre Kronor-lagledaren Mats Näslund från läktaren i Liberec, där Sverige förlorade Ceska Cup-avslutningen mot Finland med 2–3.

– I år har det varit lite väl många oerfarna som har åkt över.

16 till NHL

Totalt har Sverige bidragit med 15 nya spelare till NHL under sommaren, en färre än Finland. Därefter kommer Tjeckien med åtta spelare och Ryssland med sju.

Flera av de yngre svenskar som stuckit är spelare som kunde ha funnits med i Ceska Cup, där Tre Kronor utöver förlusterna mot Finland och Ryssland bara vann mot Tjeckien (4–2). Två exempel är Lars Jonsson, 24, från HV71 till Philadelphia, och Carl Söderberg, 21, från Malmö till St Louis. Jonsson har testats i Tre Kronor men aldrig spelat i VM, Söderberg hade med stor säkerhet fått chansen i år.

– Vi hade ögonen på Söderberg redan ifjol, säger Mats Näslund.

– Det är en spelare som vi absolut hade velat testa i en sån här turnering.

Fler ljumskproblem

En spelare som fortfarande är kvar är Brynästalangen Nicklas Bäckström, 19 år i november. Han draftades som nummer fyra av Washington i somras men nobbade dollarmiljoner för att utvecklas på hemmaplan.

Valet var inte enkelt.

– Det är klart att det var lite lockande, säger han till TT.

– Men samtidigt kände jag att det vore bra att stanna hemma en säsong till, få spela i elitserien och kanske få fler chanser i landslaget. Jag tror att det kan vara bra.

I söndagsmatchen mot Finland var det just Bäckström som gav Tre Kronor hopp. I numerärt överläge dundrade han in reduceringen till 2–3 i mitten av tredje perioden. Dessförinnan hade Finland kopplat grepp genom Teemu Nurmis 3–1 bakom Färjestadsmålvakten Daniel Henriksson efter 7.24 av andra perioden.

Men närmare än 2–3 kom inte Sverige.

– Det var lite synd, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

– Första halvan var vi inte alls bra, men sedan gav vi oss i alla fall chansen.

Tre Kronor fick också klara sig utan både lagkaptenen Kenny Jönsson och VM-forwarden Mika Hannula. Jönsson vilade efter sina ljumskproblem i lördagsmatchen mot Tjeckien (4–2), och Hannula klev av i den andra perioden, också han med ljumskkänningar.

– Det ska dock inte vara någon större fara med någon av dem, säger Mats Näslund.

TT