"Jag tappade synen direkt"

Björn Bjurlings målvakts– mask sköts sönder - karriären över?

HOCKEY

Förre Dif-målvaken Björn Bjurlings, 27, karriär är i fara.

Hans målvaktsmask gick sönder av ett tungt slagskott från blålinjen.

Vänster öga skadades svårt.

- Det är fördjävligt om jag måste sluta på grund av det här. Herregud. en mask ska ju hålla för skott, säger Björn Bjurling till Sportbladet.

Foto: VG
IGENMURAT ÖGA Björn Bjurling dagen efter att pucken träffat hans öga. "Jag är inställd på det värsta, men hoppas att det ska gå bra", säger han.

Det var i fredags kväll - när Björn Bjurlings Vålerengen mötte Stavanger i en träningsmatch - som olyckan var framme.

Allt som kunde gå fel gick också snett.

- Till att börja med, jag får nästan aldrig skott i masken, men den här gången hände det. Plötsligt kände jag bara smärta. Pucken tog i gallret, som lossnade från svetsningen, säger Björn Bjurling.

Pucken träffade ovanför vänster öga.

- Det blev ingen direktträff i ögat, men en puck är ju stor och ögat fick sig också en rejäl smäll. Jag tappade synen direkt, säger Björn Bjurling.

Han fördes i ilfart till Ullevåls universitetssjukhus i Oslo, där han omedelbart kom under specialistvård.

- Läkarna sydde mig med sju stygn, men själva såret var inte så farligt. Värre är det med ögat. Tydligen har regnbågshinnan (iris) blivit skadad. Läkarna kan inte säga hur allvarligt det är, säger Björn Bjurling.

Förbannad

- Direkt efter smällen såg jag ingenting, allt var som en gul sörja. Nu har ögat blivit lite bättre, men jag kan fortfarande inte läsa.

Läkarna har sjukskrivit honom i en månad och i går kväll kom han till Stockholm.

- Jag får inte göra någonting och då spelar det ju ingen roll var jag är. Jag kommer att genomgå en massa undersökningar den närmaste tiden.

I värsta fall är karriären över.

- Jag är inställd på det värsta, men jag hoppas ju att det ska gå bra. Samtidigt är jag förbannad, säger Björn Bjurling.

Tillverkaren av utrustningen är svensk och masken är godkänd både i Sverige och utomlands.

- Nu ska jag ta kontakt med min agent och sedan får vi se vad vi kan göra. Det är ju sjukt att masken går sönder av ett skott, som dessutom inte var någon jätteprojektil direkt, säger Björn Bjurling.

"Inte mitt år"

Förra säsongen spelade han i österrikiska Salzburg och schweiziska Geneve Servette.

Men tiden Mellaneuropa blev inte heller som 27-åringen tänkt sig.

- Jag fick en hjärnskakning i januari och kunde inte spela på hela våren. Gissa om jag var spelsugen och så händer det här i första matchen. Det är inte mitt år i år, det står helt klart.

I Vålerengen skulle han få matchtempo.

- Vi har en bra deal och den går ut på att jag får lämna klubben när någonting annat dyker upp, någonting bättre. Men vem vill ha mig nu? Ingen, säger Björn Bjurling och suckar tungt.

Går allting bra är han tillbaka om sex veckor, men ingen vet med säkerhet.

I värsta fall är karriären över.

ANDRA ÖGONSKADOR

Patrik Thornéus