Farbröderna som förgyller elitserien

Se bara på trotjänare som Åkerström, Sjödin, Johnson...

HOCKEY

Det kan bli farbrödernas vinter i elitserien.

Se på trotjänare som Åkerström, Sjödin och Johnson.

Det är inte ens säkert att det är deras tack och farväl vi ser.

Vet inte om någon annan reagerade när beskedet kom – men Roger Åkerström är tillbaka i Luleå. Jo, faktiskt. Killen som fyller 40 år lagom till slutspelet och debuterade i Luleå redan för 22 år sedan, när Olof Palme var statsminister och bensinen kostade 4:50 kronor litern. Sedan dess har farbror Åkerström spelat 860 matcher i elitserien och sägs längta efter ännu fler, snacka om att vara av rätt virke.

Befriande trotjänare

I en tid när det snackas om nya supertalanger och när ett lag som Frölunda tappar fyra framtidsspelare till Nordamerika, trots att de inte ens var ordinarie, är det befriande att se trotjänare/farbröder som Roger Åkerström, Tommy Sjödin, Jonas Johnson, Ronnie Sundin och Per Gustafsson, för att nämna några. Det händer säkert att kropparna är stela som järngrindar vid en kyrkogård på morgnarna, men när det är match på kvällen tillhör de sina lags viktigaste.

Kanske fortsätter

Jag tror inte ens att farbröderna är nöjda till våren. Varje säsong försvinner en handfull veteraner, och ersätts förstås av nya. Men jag har en känsla av att farbröderna jag nämnt ovan mycket väl kan fortsätta ytterligare något år – om de får vara friska. Om inte järngrinden rostar ihop fullständigt.

Att det fortfarande finns spelare över 36 år är bra mycket märkvärdigare nu än tidigare. I tider där hockeyn utvecklats att bli snabbare, då det spelas allt fler matcher och trycket från media och supportrar ökar, är det en bedrift att inte ge 17 i alltihop när man inte är 17.

Hur tror ni framtiden ser ut?

Tror ni att någon av alla de supertalanger det talas om orkar spela 20 säsonger och lägger skridskorna på hyllan år 2027?

Jag hoppas någon är av rätt virke.

Tynander listar elitseriens bästa farbröder

Thomas Tynander