"Foten krympte"

Nu berättar Foppa om skadan som hotat hela hans karriär

HOCKEY

Peter Forsberg är tillbaka på is efter sin komplicerade fotoperation.

I en öppenhjärtig intervju berättar Foppa bland annat att hans fot "krympte".

- I slutet av förra säsongen använde jag skridskor med storlek sju, normalt har jag flera storlekar större, säger Peter Forsberg.

Foto: ap
Grinar illa I slutet av förra säsongen förändrades Foppas högerfot så drastiskt att all stabilitet försvann. En operation var oundviklig.

När Peter Forsberg opererades i maj pratade läkarna om att han tidigast kunde vara tillbaka på isen efter jul. Men rehabiliteringen har gått över förväntan och nu lutar det åt att Foppa finns på isen redan i säsongspremiären den 5 oktober.

Bröts sönder

I nya numret av Sportmagasinet berättar Peter Forsberg om den komplicerade fotoperationen.

- Mitt fotvalv blev högre och högre. Till slut var det enormt högt. Dessutom fanns det ingen som helst stabilitet i foten. Den bara vek sig och bröt sönder skridskon. Jag använde nya skridskor varje match, säger Foppa.

En operation var enda utvägen.

Inga ledband

Läkarna tvingades knäcka sönder hans högra häl och vrida den ett kvarts varv. Samtidigt fixerades två ledband på fotens utsida för att vinkla upp den.

- Ett ledband var av. Jag vet inte när det gick av, kanske 2000 eller 2001. När det gick sönder ökade belastningen på nästa ledband och till slut blev det bara sämre och sämre. Jag hade egentligen inga ledband kvar på utsidan av foten, säger Peter Forsberg till Sportmagasinet.

Nu ska allting vara okej och Foppa har inga planer på att lägga skridskorna på hyllan.

- Jag tänker inte på det där när jag ska sluta, sådana tankar har jag inte. Jag gillar som sagt att hålla på med det här.

I våras blev laget utslaget av Buffalo redan i första rundan av Stanley Cup-slutspelet.

Nu är siktet inställt högre.

- För klubben är det bara Stanley Cup som gäller och jag tycker att vi har en bra chans att gå hela vägen, säger Foppa.

Läs hela intervjun med Peter Forsberg i kommande numret av Sportmagasinet.

Foppas fotskada

Patrik Thornéus