Tre Kronor vann mot Tjeckien

Jonathan Hedström avgjorde i genrepet inför Karjala Cup

HOCKEY

Det är aldrig för sent. Fråga bara Fredrik Lindgren, 26, som efter många långa år i allsvenskan nu är både elitseriespelare och landslagsman.

– Ja, vad säger man? Bättre sent än aldrig, säger han efter Tre Kronors 4–3-seger mot Tjeckien.

Skellefteåbacken Fredrik Lindgren har skrinnat en kurvig väg till ishockeylandslaget. Han har spelat varken pojk- eller juniorlandskamper. Dessutom har han de senaste åren harvat med Skellefteå i allsvenskan.

En bra bit från elitserien, ett jättekliv från allt vad landslagsspel heter.

Men så plötsligt var han elitseriespelare – och nu även landslagsspelare.

– Personligen har jag fått en kanonstart på säsongen. Det har gått ganska fort, men hela Skellefteå har fått börja bra, säger Lindgren.

Assist

Matchen i ölstaden Plzen på tisdagskvällen tjänade som uppvärmning inför Karjala Cup senare i veckan. En bra start för debutanterna, som när det blir allvar av på torsdag i alla fall har en A-landskamp att luta sig mot.

– Det har varit lite spänt, men det ska det väl vara. Fast nervös vet jag inte om jag var, säger Lindgren, som i debuten dessutom noterades för en assist till 3–3-målet.

Utöver Fredrik Lindgren gjorde även HV-målvakten Erik Ersberg, 24, och backen Robin Jonsson, 23, från Färjestad sina första A-landskamper.

– Det är kul att kunna vara med och leta fram sådana killar, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

– Erik är en matchvinnare helt klart. Även Robin och Fredrik gjorde en bra match, de klarar sig utan problem.

Segern med 4–3 (1–1, 1–2, 2–0) innebär att den svenska sviten mot Tjeckien nu är sju raka segrar. Senaste gången som Tjeckien besegrade Tre Kronor var i VM-semifinalen i maj 2005.

Chans till revansch

Men tisdagens svenska seger satt långt inne. Tre Kronor tvingades jaga kvittering större delen av matchen:

Johan Davidssons 1–1 i slutet av den första perioden höll 44 sekunder in i den andra, sedan var det tjeckisk ledning igen.

Inte heller 2–2, via Christian Berglunds klubba, stod sig särskilt länge. Ännu en tjeckisk kontring, ännu ett mål.

Först i slutperioden lyckades Tre Kronor både kvittera (Rickard Wallin) och ta ledningen (Jonathan Hedström).

Men Linköpings målvakt Roman Cechmanek (vaktade båset) och Moraspelarna Miroslav Blatak och Pavel Brendl i den tjeckiska truppen får en ny chans redan på torsdag, när lagen möts i Karjala Cup.

TT