Rasistattack mot svensk hockeyspelare

Ex-Djurgårdare hånad för sin hudfärg i norska elitserien

HOCKEY

Förre Djurgården-backen André Mattsson, numera i norska Comet, har blivit utsatt för rasistiska tillrop i samand med en elitseriematch mot Furuset.

Haiti-födde André Mattsson är stockholmare från grunden och har spelat i både AIK och Djurgården.

Han lämnade Dif inför den här säsongen för Comet i högsta ligan i Norge.

Svensken har klarat sig bra i Norge. I allfall fram till förra helgen. När Mattssons Comet mötte Furuset fick han ta emot rasistiska tillrop och ramsor från motståndaren Furusets supportrar. Händelsen är nu rapporterad till norska ishockeyförbundet av Comets klubbledning.

– Folk vände sig mot supportrarna och bad dem sluta på med tillropen. Då lugnade det sig något, men tyvärr fortsatte det mot slutet av matchen, säger Comets klubbledare Roar Lund till Aftonposten Aften.

Furusets sportchef Niklas Grønstad är dock av en annan uppfattning.

– Detta är fullständigt galet. Vi har genomfört samtal med alla de 26 supportrarna som var i Halden, plus föräldrar, spelare och ledare som var på arenan. Haldens ishall är en liten och omodern arena, det är omöjligt att höra allting som skriks där, säger Grønstad och tillägger:

– Vi känner oss inte igen oss i det här. Furuset är en mångkulturell idrottsförening och vi har aldrig tidigare haft liknande problem.

Norska ishockeyförbundets beslut väntas senare denna vecka.

Joakim Karlsson