Inga svenska NHL-proffs till VM

”Som det ser ut nu så är det inte sannolikt”

Foto: Pontus Höök, AP
Tre kronor Mats Sundin, Henrik Lundqvist och Peter Forsberg. Men förmodligen inte i VM.
HOCKEY

Svenska NHL-proffs i VM?

Räkna inte med det.

Ryssarna dröjer alldeles för länge med att ge ut visum.

– Som det ser ut nu finns det inte en chans att NHL-proffsen ansluter till VM, säger Robert Falck, generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet till Sportbladet.se.

Det internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande Rene Fasel kritiserade i dag det ryska förbundet hårt. Anledningen är att det är för mycket saker som krånglar inför VM i Moskva som går av stapeln 27 april.

I ett flera sidor långt brev adresserat till bland andra Vladislav Tretjak, president för det ryska förbundet, skriver Fasel att VM i Moskva är på väg att kollapsa. Enligt ryska tidningen Gazeta hävdar Gasel att IIHF ännu inte ens fått se en färdig budget från den ryska sidan.

”IIHF har flera gånger krävt, men ändå inte fått en budget från Ryska hockeyförbundet. Det är ett brott mot kontraktet”, skriver Fasel i brevet, enligt Gazeta.

Förutom oklarheter kring VM-budgeten är biljettpriserna skyhöga (20 000 kronor för en hyfsad plats till semifinal och final) och tiden för att få visum är långt över det normala.

Det senare kommer drabba Sverige hårt. Som det ser ut nu kommer inte Sverige kunna använda sig av NHL-proffs i VM.

– Det är väldigt stökigt och tar otroligt lång tid att få visum. J20-landslaget ska åka på tisdag och har ännu inte fått några visum trots att det var flera veckor sen vi ansökte, säger Robert Falck till Sportbladet.se.

– När det gäller NHL-proffsen så kan de behöva få visum på bara någon dag för att kunna delta i VM. Som det ser ut nu så kommer det vara omöjligt.

Vad ska ni göra för att det ska lösa sig med visumen?

– Representanter för svenska ishockeyförbundet ska träffa representanter för ryska ambassaden i Stockholm och försöka komma fram till en lösning.

Det ryska hockeyförbundet har, enligt tidningen Gazeta, avböjt att kommentera kritiken med motiveringen att Vladislav Tretjak är på resande fot.

Mårthen Bergman, Johanna Melén