Nu är han störst i Tre Kronor

Jörgen Jönsson meste landslagsspelaren när Sverige tog tredje raka

HOCKEY

Med tröja 273 skrev Jörgen Jönsson historia.

Och jubileet blev så roligt att Tre Kronors veteran kanske inte slutar i landslaget efter säsongen.

– Vi får se. I bland har jag sagt det när jag varit less. Men det är ett lyft att spela i landslaget, sade Tre Kronors meste landslagsspelare genom tiderna.

Foto: SVT
Landskampskungen Jörgen Jönsson.

I en ceremoni inför 1–0-segern över Finland i Globen fick han en matchtröja med 273 på ryggen. Den som delade ut tröjan och drog den över huvudet på jubilaren var förre rekordmannen Jonas Bergqvist – och så gav han Jönsson en stor kram.

– Bär rekordet med den äran sade han åt mig. Det ska jag göra. Tröjan hamnar på väggen hemma, sade en glad Jönsson.

Tidigare har han sagt att han sätter punkt för landslagsspel efter den här säsongen. Men nu börjar 34-åringen att svänga.

– Det är ett lyft för karriären att spela i landslaget. Det är ett lyft för tempot och det är en utmaning att mäta sig med de bästa. Jag har alltid velat spela på hög nivå och testa gränserna. Jag har grymtat i bland när jag känt mig less att det är sista säsongen. Vi får se, sade han.

Världsrekordet i antal landskamper har finländaren Raimo Helminen med 330 matcher.

– Det kan jag lova att jag inte slår. Det är 57 matcher till – nej, så många blir det inte, sade Jönsson som var glad över att rekordet nu var hans.

– Det kändes härligt att få den här matchen, eftersom det varit så mycket snack om rekordet den senaste tiden.

Hur länge tror du att du får behålla rekordet?

– Det kommer nog att dröja innan det slås. För mig tog det ju nio år efter att Jonas hade slutat. Och redan då hade jag gjort en hel del landskamper.

TT